HOORN - De woningbouwontwikkeling BuitenStad Hoorn met ongeveer 600 appartementen is een belangrijke stap verder gebracht. De gemeente en de initiatiefnemers hebben een overeenkomst ondertekend waarin ze onder andere afspraken hebben gemaakt over de nieuwe woningen en een nieuwe ontsluitingsweg in het gebied.


Zo'n 600 nieuwe appartementen in een levendig gebied

Buitenstad is onderdeel van de Poort van Hoorn en ligt tussen Dampten, Berkhouterweg en het spoor. Voor dit gebied waar nu nog een aantal bedrijven zitten, is een plan gemaakt voor een nieuwe stadse woonwijk. Axel Boomgaars, wethouder Poort van Hoorn, is enthousiast: 'Het is mooi dat we dit plan weer een stap verder brengen, want Hoorn kan de woningen goed gebruiken. Dit plan bevat bijna 600 appartementen die we hard nodig hebben tegen de woningnood. Het zijn merendeels betaalbare woningen en ze komen op een mooie locatie op fiets- en loopafstand van het station en de binnenstad. Verder is er ruimte voor een grote supermarkt en voorzieningen op het gebied van sport, zorg en ontmoeting. De stadse dynamiek van deze nieuwe wijk zal ook zeker jonge mensen aanspreken.'

Woongebouwen met groene hoven en binnentuinen

De initiatiefnemers STED Development en LVS zijn blij de volgende stap te kunnen zetten. 'Hoorn krijgt een aantrekkelijke nieuwe woonwijk. BuitenStad Hoorn staat voor stedelijk leven in het groen. Auto's zijn uit het zicht en worden geparkeerd onder het woondek. De appartementen komen in meerdere woongebouwen met groene hoven en binnenstraten en tuinen. Daar is ruimte voor ontmoeting, net als in de buurthuiskamer. Daar kun je koffiedrinken op het terras, en je hebt er fijne werkplekken. Om het plan verder te brengen, zijn we de samenwerking aangegaan met M.J. de Nijs Projectontwikkeling. Deze partij neemt de verdere ontwikkeling, bouw en verkoop van de woningen op zich.'

Volgende stappen

De plannen worden verder uitgewerkt. Er wordt onder andere een beeldkwaliteitsplan gemaakt. Hierin wordt beschreven hoe het uiterlijk van de gebouwen en de omgeving eruit moet komen te zien, bijvoorbeeld welke materialen en kleuren er gebruikt moeten worden. De ruimtelijke procedure voor BuitenStad start waarschijnlijk volgend jaar. Het is nu nog niet te zeggen wanneer de woningen in de verkoop gaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de Poort van Hoorn? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief Poort van Hoorn.