HOORN - Het historische wapenschild op het Westfries Museum is sinds gistermiddag weer terug. Na een restauratie van bijna twee jaar zette een hijskraan de kroon op het museum aan de Roode Steen.


Het wapenschild uit de achttiende eeuw verhuisde in oktober 2017 van de museumgevel naar aannemersbedrijf EAB uit Enkhuizen voor een ingrijpende restauratie.

De staat van het wapenschild was slechter dan gedacht, met onder meer houtrot. Eerdere herstelwerkzaamheden waren niet goed uitgevoerd. Het schild moest eerst een aantal maanden drogen en uit elkaar worden gehaald.

Het herstel vergde daarom veel tijd. Grote delen van het hout in de kroon en de rode bladpartijen zijn vervangen of nauwgezet gerestaureerd door een houtsnijder. Ook is er nieuw lood en zink toegevoegd. Een schilder heeft de originele kleuren aangebracht. Het wapenschild is zo bestand tegen weersinvloeden en kan decennialang mee.

In opdracht van de gemeente Hoorn werkten atelier Reudenroos, architectenbureau TPAHG en schildersbedrijf Maasmond aan de restauratie.