HOORN - Woont u in een jaren 60/70 woning? En wilt u weten hoe u energie kunt besparen? Het Duurzaam Bouwloket heeft hier een handig stappenplan voor ontwikkeld. Alleen al door te isoleren bespaart u flink op uw energiekosten. Snel verdiend en een goede eerste stap naar een gasvrije toekomst. Op maandag 16 december was er een bijeenkomst speciaal voor bewoners van jaren 60/70 woningen uit Blokker en Zwaag. Meer dan 100 mensen lieten zich daar inspireren door goede voorbeelden van anderen en maakten kennis met het stappenplan.

Woningen gebouwd voor 1975 zijn over het algemeen niet goed (genoeg) geïsoleerd. Hier zit een grote kans om veel energie te besparen. Daarom bieden het Duurzaam Bouwloket en gemeente Hoorn extra hulp voor eigenaren van deze woningen.

Begin met isoleren
De eerste stap is beginnen met isoleren. Het is belangrijk om dan ook voor voldoende ventilatie te zorgen. Zo zorg je binnen voor een optimale luchtkwaliteit. Pas na de isolatie- en ventilatiemaatregelen kunnen de volgende stappen worden gezet: het zelf opwekken van duurzame energie en duurzame warmte. Alle stappen hiervoor zijn te vinden op www.duurzaambouwloket.nl/hoornjaren6070

Stap voor stap
Oscar Niessen woont in een jaren 70 woning in de Risdam. Hij is een van de bewoners die de aanwezigen tijdens de informatieavond inspireerde met zijn eigen ervaring. Hij heeft zijn dak laten isoleren, het glas vervangen, een zoneregeling voor de verwarming, alle verlichting vervangen door led en zonnepanelen op het dak geplaatst. Oscar: ‘We hebben door deze maatregelen meer wooncomfort. We zijn nu bezig met muurisolatie. We gaan stap voor stap op naar een aardgasvrije woning. We willen niet dat onze (klein)kinderen later opgescheept zitten met milieuproblemen en het gebrek aan fossiele brandstoffen’.

Advies op maat
Behalve het stappenplan, is het mogelijk om bij het Duurzaam Bouwloket gratis en onafhankelijk advies te krijgen. Dat geldt niet alleen voor eigenaren van jaren 60/70 woningen, maar ook voor eigenaren van andere woningtypen. Ook is het mogelijk mee te doen aan de groepsaankoop van isolatiemaatregelen en/of zonnepanelen. Op www.duurzaambouwloket.nl/hoorn vindt u hier meer informatie over.

Informatiebijeenkomsten
In februari 2020 volgen er nog twee informatiebijeenkomsten in de wijk Risdam-Noord en Risdam-Zuid, speciaal voor eigenaren van jaren 60/70 woningen. Duurzaam Bouwloket geeft dan wederom een presentatie en advies en delen andere inwoners met een energiezuinig huis praktische tips. Per wijk worden hier uitnodigingen voor verstuurd. Wie niet wil wachten, kan nu alvast zelf aan de slag via www.duurzaambouwloket.nl/hoorn.

Het stappenplan voor jaren 60/70 woningen is met steun van de provincie Noord-Holland tot stand gekomen.