HOORN - Het college van B&W van Hoorn stelt de gemeenteraad voor om € 50.000 bij te dragen aan de Stichting Cultuur-Historische Route Blokker.

Het bedrag is bedoeld voor de bouw van een replica van het Rad van Bangert. Het originele molenrad verplaatste boten over de dijk van de Noorderdracht van het ene vaarwater naar het andere vaarwater.

Theo van Eijk, wethouder gemeente Hoorn: ‘De herbouw van het Rad is een langgekoesterde wens van bewoners van Ooster- en Westerblokker. Het Rad zorgt voor een aansprekende afsluiting van de historische route Blokker en is een goede aanvulling op de voorzieningen voor toerisme en recreatie. Iedereen kan de geschiedenis van de tuinderscultuur van Blokker zo beleven.´

Steun van het Hoogheemraadschap

Coos Schouten, voorzitter van Stichting Cultuurhistorische Route Blokker: 'De realisatie van het Rad komt door dit prachtige gebaar van de gemeente Hoorn dichterbij. Al eerder werd steun toegezegd van het Hoogheemraadschap. Ook schrijven we de gemeente Drechterland aan voor een bijdrage. Daarnaast vragen we lokale ondernemers om ons initiatief te steunen. We hopen uiteraard op positieve reacties, zodat we zo snel mogelijk van start kunnen gaan.´

Verbinding tussen Hoorn en Drechterland

Het Rad komt op grond van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Kinderopvang ’t Herdertje. Het rad vormt zo een verbinding tussen Hoorn en Drechterland. De omgevingsvergunning is aangevraagd bij de gemeente Drechterland. De bouw, onderhoud en beheer zullen worden uitgevoerd door de Stichting Cultuur-Historische Route Blokker. Het rad komt op de oorspronkelijke plek van het rad aan de Noorderdracht. De replica van het Rad vormt straks samen met onder meer de herbouwde kloosterpoort en de tuindersschoorsteen een onderdeel van de toeristische route Blokker.