HOORN - Op donderdagmiddag en -avond 17 augustus heeft de gemeente op de kermis een actie met fakeboys gehouden om jonge meiden bewuster te maken van de risico's van seksuele uitbuiting. Het is helaas nog steeds zo dat jonge meiden in een situatie terecht komen die onschuldig lijkt te beginnen, maar vervelende consequenties heeft. Een situatie die begint met een charmeoffensief om een meisje verliefd te laten worden en uitmondt in het prostitueren van de 'vriendin'.

De actie is bedoeld om de signalen te onderzoeken die binnen komen vanuit jongerenwerkers, jeugdzorgmedewerkers en de politie over deze praktijken in de gemeente Hoorn. Maar ook om de bewustwording onder jonge meiden te vergroten. Acteurs spraken de meiden aan om te kijken of zij mee zouden lopen en in hoeverre zij ze konden verleiden om persoonlijke gegevens te delen. De actie leverde 52 gesprekken op. Bij 42 van deze gesprekken deelden de meiden daadwerkelijk hun gegevens of waren bereid mee te gaan naar een feest.

Versierpoging op de kermis
De term fakeboys is een vervanging van de term (fake)loverboys, omdat de versierpogingen en de relatie met liefde niets te maken hebben. De acteurs worden begeleid door de Connectie Coach, een organisatie die is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning en hulp aan jongeren. De actie met fakeboys is tijdens de kermismiddag en -avond gehouden, omdat er dan voornamelijk jongeren op straat zijn in de binnenstad. Ook verschilt de doelgroep jonge meiden op deze momenten van de dag. Acteurs spraken (een groepje) meiden aan en probeerden hen te verleiden diverse zaken te delen.

Openingszinnen waren bijvoorbeeld 'Hoi je viel me op, mag ik je snapp' of 'Hoi wij geven straks een huisfeest, heb je zin om ook te komen'. De acteurs zijn getraind op het voeren van niet gewoon een versierpoging, maar spelen juist de agressievere loverboymentaliteit na en kijken hoe ver zij kunnen gaan. Op het moment dat de meiden gegevens wilden delen of mee wilden gaan werd het gesprek gestopt en vertelde de acteur dat het om een actie ging. Vervolgens namen preventiemedewerkers en de medewerkers van de Connectie Coach het gesprek over om toe te lichten wat de bedoeling was. De jonge meiden reageerden hier met begrip op, omdat het best impact heeft hoe snel je als jonge meid geneigd bent om de fakeboy te vertrouwen. Ze vonden het daarom een zinvolle actie omdat ze zich bewuster zijn geworden van de risico's. De jonge meiden kwamen van verschillende scholen in Hoorn. Het komende schooljaar gaan we als gemeente dan ook intensiever met de scholen aan de slag om jongeren bewust(er) te maken van de risico's.

Vergroten van seksuele weerbaarheid
Een belangrijk speerpunt in de Veiligheidsambitie van de gemeente is het voorkomen van slachtoffers door de voorlichting aan meiden(groepen) op te schroeven. Bijvoorbeeld op scholen en in het uitgaansgebied. 'We willen jongeren bewuster maken van de gevaren van seksuele uitbuiting. Het is belangrijk dat jonge meiden een leuk sociaal leven opbouwen, maar het is nog belangrijker dat zij zelf herkennen wanneer het geen versiertruc meer is', aldus burgemeester Jan Nieuwenburg. Ook nazorg bieden is onderdeel van het vervolgtraject van deze actie. Als het toch misgaat, moet duidelijk zijn waar je terecht kunt voor een luisterend oor en opvang. Maar ook hoe je uit de situatie van seksuele uitbuiting kunt stappen, hier kun je hulp en begeleiding bij krijgen. Dat geldt ook voor ouders die signalen opvangen van hun dochter. Medewerkers van 1.Hoorn, jongerenwerkers, de politie en expertisecentra zijn er om hierbij te helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp en informatie?
Ben jij een meisje dat seksueel wordt uitgebuit? Of ken je een jonge meid bij wie dat gebeurt? Of heeft u een dochter waarover u zich zorgen maakt? Een buurmeisje, een nichtje, een vriendin van uw dochter, waar u verontrustende signalen van waarneemt? Neem dan contact op met de medewerkers van 1.Hoorn via 0229 252200 of info@1punthoorn.nl.