HOORN - In een brief aan Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat burgemeester Jan Nieuwenburg weten dat de gemeente Hoorn belangstelling heeft voor deelname aan het landelijke wietexperiment.

Het landelijke experiment moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. De gemeenteraad van Hoorn sprak zich eerder uit in een motie over de wens om mee te doen aan de wietproef. Maximaal 10 gemeenten zullen uiteindelijk mee gaan doen aan de proef. De verwachting is dat later dit jaar een besluit wordt genomen over welke gemeenten worden toegelaten. De proef duurt vier jaar.

Wat houdt het experiment in?
Op dit moment mag wiet niet legaal geteeld worden. Coffeeshops worden gedwongen om illegaal hun wiet in te kopen. Pas bij de verkoop wordt het product legaal. Het kabinet wil via een experiment wiet telen onder staatstoezicht. Daarmee wil het kabinet onderzoeken of en hoe op kwaliteit gecontroleerde wiet aan coffeeshops kan worden geleverd. Daarbij worden de effecten op criminaliteit, veiligheid, overlast en volksgezondheid bekeken. Als het experiment is afgelopen, wordt de proef geëvalueerd en besloten of de regels in het hele land worden ingevoerd.

Huidige systeem moet anders
Burgemeester Nieuwenburg is voorstander van de proef. ‘Ik ben voorstander van handel in een veilig en legaal product waarvan men weet waar het vandaan komt. De meeste burgemeesters in Nederland zijn voor regulering van de achterdeur. Het huidige systeem voor de handel in softdrugs is inconsequent en werkt criminaliteit in de hand. Hoorn heeft twee coffeeshops die nu in het illegaal circuit hun wiet inkopen en dat is een ongewenste situatie. Hoewel er sprake is van onduidelijkheden zie ik dit experiment als een eerste stap in de goede richting. Ik ga ervan uit dat na afloop van de proef het volgende kabinet de handel in dit product zal legaliseren.’