HOORN - De gemeente Hoorn heeft zonnebranddispensers geplaatst bij horecagelegenheden in de stad. Zo kunnen bezoekers en bewoners zichzelf insmeren en beschermen tegen de zon. Het is een pilot binnen het lokaal gezondheidsbeleid, waarin preventie een belangrijke rol speelt.

De elf deelnemende horecagelegenheden zijn enthousiast en krijgen de zonnebranddispensers in beheer. Wethouder Marjon van der Ven: ‘Het insmeren met zonnebrand is een eenvoudige maatregel die een ernstige - veel voorkomende - ziekte kan voorkomen. Elk jaar krijgen ruim 65.000 Nederlanders het bericht dat ze huidkanker hebben. Meer dan 700 mensen overlijden per jaar aan een melanoom. Vooral mensen met een lichte huidskleur zijn gevoelig voor verbranding en lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Met zonnebrandcrème kun je je huid beschermen tegen de schadelijke gevolgen van teveel ultraviolette-straling (UV-straling). Ook als u al een bruin kleurtje hebt gekregen door de zon.’

Aanleiding voor de pilot is een vraag uit de gemeenteraad begin juli. Na afloop van de pilot wordt bekeken hoe de zonnebranddispensers in het lokaal gezondheidsbeleid een plek krijgen.