HOORN - De horecaondernemers willen de beschikbare terrasruimte op de Roode Steen eerlijk verdelen en gaan er daarin van uit dat ze het hele plein mogen benutten. De gemeente Hoorn wil inderdaad kijken hoe ze de ondernemers tegemoet kunnen komen, maar een concrete toezegging is nog te vroeg: dit vraagt om maatwerk.

De Hoornse horecaondernemers aan de Roode Steen vergaderden vandaag over hoe zij hun plein het liefst willen invullen. Frank Wiese - een van de ondernemers en tevens bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland in Hoorn - vertelt: "We willen de ruimte eerlijk verdelen onder de ondernemers en de terrassen willen we onderling afschermen met planten. Ook moeten er looppaden tussen de tafels komen. We hopen volgende week een proefopstelling te kunnen maken zodat de gemeente kan kijken of dat werkbaar is. Elke ondernemer zet dan zijn eigen terras op."

Publieke ruimte
De gemeente Hoorn is welwillend om te kijken of er verruiming mogelijk is voor de terrassen. "Wij zien ook de schade die de horecaondernemers hebben opgelopen en willen graag meedenken hoe wij hen tegemoet kunnen komen", zegt woordvoerder Marieke van Leeuwen. "Maar verruiming van de terrassen gaat ten koste van de publieke ruimte en hiermee moet niet de anderhalvemeterregel in het gedrang komen."

Frank Wiese wil verkennen of het plein na 17.00 uur afgesloten kan worden voor verkeer. Dit is nu al het geval in de nacht; dan is het plein alleen toegankelijk voor bewoners. "We moeten wel de veiligheid van de bediening kunnen waarborgen. Waarschijnlijk komen er ook twee portiers op het plein te staan."

De gemeente vindt het nog te vroeg om toezeggingen te doen, maar beseft dat er snel besloten moet worden. "We zijn al langere tijd in gesprek met de ondernemers om de 'wat als' scenario's te bespreken en moeten ook snel handelen."

Voor de ondernemers kan het niet snel genoeg gaan: de startdatum van 1 juni staat wat Wiese betreft nog niet vast. "We willen lobbyen om de openingsdatum een paar dagen naar voren te halen. Nu starten we direct op tweede pinksterdag met een hele drukke dag. Wanneer je vrijdag 29 mei al open mag heb je een beetje tijd om aan de situatie te wennen. We hebben er zin in", sluit Wiese af.