HOORN - In Nederland hebben we een fantastisch afvalwatersysteem. Het werkt eigenlijk altijd, voert al het vuil moeiteloos af en zuivert het afvalwater, zodat het weer schoon terug kan in de natuur. Helaas zorgen (frituur)vet en doekjes regelmatig voor verstopping. Om het riool goed te laten werken komt de gemeente Hoorn steeds vaker in actie om verstoppingen en storingen op te lossen. Problemen met het riool zijn niet alleen erg kostbaar, maar ook slecht voor het milieu en dus voor de volksgezondheid. De gemeente Hoorn roept inwoners daarom op om zelf bij te dragen aan een goed werkend riool en schoon water. Dit kan door het riool alleen te gebruiken voor poep, plas en toiletpapier.

Doekjes
Billendoekjes, schoonmaakdoekjes en vochtig toiletpapier veroorzaken verstopping in het riool. Doekjes lossen namelijk niet op, ook niet als op de verpakking staat aangegeven dat het wel in het toilet mag. Ook het plastic dat erin verwerkt is kan niet worden gezuiverd uit ons water. Bij een storing moet een monteur de pomp repareren en de doekjes met zijn hand uit de pomp verwijderen. Inwoners die de doekjes graag gebruiken, wordt geadviseerd een prullenbakje in het toilet te plaatsen, zodat de doekjes bij het restafval kunnen.

Frituurvet en jus
Regelmatig moet de gemeente met de grote vrachtwagen het riool doorspuiten, doordat gestold vet de rioolbuizen bij mensen thuis of zelfs de grote buizen in de straat verstopt. Giet frituurvet terug in de plastic fles of in bijvoorbeeld een leeg pak melk en breng het naar de vet-recyclecontainer op het afvalbrengstation van HVC. Gestold kan het (zonder plastic fles) ook bij het GFT. Ook restjes jus en olie zorgen voor verstopping. Veeg deze weg met keukenrol en gooi het bij het restafval. Zo houden we samen het riool schoon.

Blijven doortrekken
Weg is weg, zo lijkt het vaak. Maar met het toenemende aantal storingen wordt dat steeds minder vanzelfsprekend. Het is daarom van groot belang dat we geen doekjes, vet en cement in het riool gooien. Ook chemicaliën, verf en medicijnen horen niet in het riool. Op het afvalbrengstation van HVC kunt u dit afval op een goede manier kwijt. Medicijnen kunt u inleveren bij de apotheek. Zo houden we samen het riool en ons water schoon! Kijk voor meer informatie op www.nietinhetriool.nl of op www.hvcgroep.nl voor het dichtstbijzijnde afvalbrengstation.