HOORN - Vorig jaar heeft de gemeente Hoorn gratis zonnebranddispensers geplaatst bij horecagelegenheden in de stad. Zo kunnen bezoekers en bewoners zichzelf insmeren en beschermen tegen de zon. Dit was een pilot in het kader van het lokaal gezondheidsbeleid, waarin preventie een belangrijke rol speelt. Naar aanleiding van de positieve reacties heeft de gemeente besloten om dit initiatief door te zetten en uit te breiden met nog 25 exemplaren.

Preventie

Wethouder Marjon van der Ven: ‘Het insmeren met zonnebrand is een eenvoudige maatregel die een ernstige - veel voorkomende - ziekte kan voorkomen. Elk jaar krijgen ruim 65.000 Nederlanders het bericht dat ze huidkanker hebben. Het is in West-Friesland zelfs de meest voorkomende kankersoort. Meer dan 700 mensen in Nederland overlijden per jaar aan een melanoom. Met zonnebrandcrème kun je je huid beschermen tegen de schadelijke gevolgen van te veel ultraviolette-straling (UV-straling). Ook als u al een bruin kleurtje hebt gekregen door de zon. In Hoorn vinden we preventie heel erg belangrijk, vandaar dat we via onze ondernemers en verenigingen hier graag actief in ondersteunen’.

Verdeling over de stad

De extra exemplaren worden geplaatst bij sportverenigingen en het stadsstrand. 9 exemplaren worden flexibel ingezet op festivals en evenementen. De bestaande exemplaren staan reeds verdeeld over de horeca.