HOORN - Er zal, ondanks eerdere berichten, geen demonstratie zijn van de organisatie Kick Out Zwarte Piet (KZOP) in Hoorn zo laat de gemeente Hoorn in een persbericht weten.

Hoorn stond op een eerste lijst van 18 gemeenten waar KOZP een geluid zou willen laten horen. De organisatie heeft echter geen demonstratie aangemeld in Hoorn en na navraag bevestigde KOZP ook dat zij niet naar Hoorn komen.

In Hoorn werden eerder deze week twee demonstraties aangemeld; één voor en één tegen zwarte piet, beide lokale groepjes die vreedzaam wilden demonstreren. Toen bleek dat KOZP niet naar Hoorn kwam, trok de groep die voor zwarte piet wilde demonstreren zijn aanvraag in. Het lokale groepje dat tegen zwarte piet demonstreert komt wel. Zij krijgen geen plek bij de intocht van Sinterklaas in de haven van Hoorn, maar langs de rondtocht door de binnenstad die daarop volgt.

Er zijn duidelijke spelregels en goede afspraken met het groepje gemaakt. De gemeente en de politie hebben er dan ook vertrouwen in dat de intocht in Hoorn feestelijk, veilig en rustig verloopt. Net als in andere plaatsen staat Hoorn geen ‘last minute’ demonstraties meer toe. Melden mensen zich toch, dan zullen zij verwezen worden naar een plaats op afstand van de route.