HOORN - NH Nieuws heeft in samenwerking met Johan van Kempen een serie gemaakt over industrieel erfgoed. Bij industrieel erfgoed wordt al snel gedacht aan grote fabriekscomplexen, maar het gaat ook om historische gebouwen met een functie voor bijvoorbeeld handel, elektriciteit, spoor- of waterbeheer. In Hoorn is het industriële verleden nog op allerlei manieren aanwezig, ook in het kader van herbestemming en transformatie van erfgoed. De keuze was dan ook best groot. Er zijn opnames gemaakt op het Oostereiland, de Veiling op Hoop van Zegen, de fruitkwekerij in Blokker, gemaal Oosterpolder en de Rijtuigenloods van de museumstoomtram.

Donderdag 14 maart eerste uitzending over Hoorn

Presentatrice Laura Osinga neemt de kijker donderdag 14 maart en donderdag 11 april mee in het verhaal over ons industrieel erfgoed in Hoorn. Er is aandacht voor unieke architectuur en de uiteenlopende functies die de gebouwen in het verleden vervulden. Ook de toekomst van onze industriële culturele erfenis komt aan bod.  De unieke beelden en verhalen bieden een mooie een blik achter en voor de schermen.

De afleveringen beantwoorden vragen als; wat is de historische waarde en architecturale status van een gebouw; wat betekent het erfgoed voor de omgeving en voor nieuwe gebruikers? Hoe wordt gekozen tussen behoud en transformatie? Voor de afleveringen over Hoorn heeft de gemeente een financiële bijdrage gegeven uit het budget het beleefbaar maken van erfgoed.

Kijken en terugkijken

De uitzendingen van 'Gebruikte Stenen' over Hoorn zijn te zien op donderdag 14 maart en donderdag 11 april om 17.10 uur op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 508, ODIDO 501). Vervolgens wordt de aflevering elk half uur herhaald. De 8-delige reeks is ook terug te vinden op nhnieuws.nl/gebruiktestenen en het YouTube-kanaal van NH.