HOORN - Voorzitter van de raad van bestuur van het Dijklander Ziekenhuis Arno Timmermans en burgemeester Jan Nieuwenburg gaven op woensdag 20 maart het feestelijke startsein voor de mogelijkheid voor geboorteaangifte in het Centrum voor geboortezorg van het Dijklander ziekenhuis. Dit deden zij door de geboorteaangifte van de pasgeboren Maud in ontvangst te nemen. Vader Robert Jan Slob vond het reuzehandig: ‘Het is zo geregeld en je hoeft er niet apart voor naar het stadhuis. Dat is wel fijn, want we wonen niet in de buurt en hebben thuis nog twee zoons. Dus dan rijd je niet zomaar even snel heen en weer.

Het idee om geboorteaangifte in het ziekenhuis te kunnen regelen, is ontstaan toen de bevallingen vanuit het Waterlandziekenhuis en het geboortehotel Verloskundig Centrum Waterland verhuisden naar het Centrum van geboortezorg. Dat betekende meer geboortes en dus ook meer aangiftes in Hoorn. Uitgangspunt was het ouders zo gemakkelijk mogelijk te maken. Uit gesprekken met kersverse ouders bleek al snel dat er een behoefte was. Kort daarna is er een proef opgezet. Op maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 tot 10.00 uur is een medewerker van de gemeente in het Centrum voor geboortezorg aanwezig om aangiften af te handelen.

Burgemeester Jan Nieuwenburg: ‘we zijn continu bezig met het verbeteren van onze dienstverlening. Dat willen we steeds meer op deze manier doen: verkennen of ergens behoefte aan is en dan klein starten samen met onze partners.’