HOORN - Dit jaar geldt een algeheel vuurwerkverbod om de druk op de ziekenhuizen te verminderen met onnodig letsel. Team handhaving werkt samen met de brandweer en jongerenwerkers van Stichting Netwerk om jongeren op dit verbod te wijzen. Zij bezoeken de hotspots waar normaal gesproken jongeren samen komen en wijzen ze op het algeheel vuurwerkverbod. Daarnaast wijst de gemeente jongeren én hun ouders via sociale media op het verbod en de gevolgen.


In de gemeente Hoorn werken jongerenwerkers, handhavers, brandweer en politie met elkaar samen om vuurwerkoverlast te voorkomen, op te sporen en aan te pakken. Er zal veel aandacht besteed worden aan preventie in de vorm van voorlichting, maar indien nodig zal ook repressief worden opgetreden. De brandweer en HALT geven voorlichting op diverse scholen. Jongerenwerkers informeren de jongeren in jongerencentra. Daar spreken ze jongeren aan en gaan met hen in gesprek over de vuurwerkregels en de gevolgen bij overtreding. Ook zet de gemeente in op voorlichting via sociale media aan jongeren en hun ouders.

Overlast van vuurwerk

Overlast van vuurwerk kunt u melden bij de gemeente via telefoonnummer 0229 252 200 of via de website www.hoorn.nl/melding. Mocht er een dreigende situatie zijn dan moeten inwoners altijd 112 bellen.

Illegaal vuurwerk? Meld het!

Illegaal vuurwerk is gevaarlijk wanneer het ergens onveilig wordt opgeslagen, omdat het niet is getest of gekeurd. Burgemeester Jan Nieuwenburg roept daarom op om vermoedens van opgeslagen illegaal vuurwerk te melden. Zo houden we de buurt veilig. Melden kan bij de politie via 0900 88 44 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800 70 00. De politie pakt de illegale vuurwerkzaken op in samenwerking met handhavers of na meldingen. Ook zoeken zij met een speciaal team online naar kopers en verkopers van illegaal vuurwerk. Vaak volgt daarna een strafzaak via het Openbaar Ministerie.