HOORN - Op zaterdag 26 en zondag 27 maart kan iedereen Als door een spiegel bewonderen bij Hotel Mariakapel. De expositie bestaat uit kunstwerken die Hoornse kunstenaars in coronatijd hebben gemaakt. De gemeente Hoorn heeft deze werken aangekocht om zo lokale kunstenaars te steunen. De toegang is voor iedereen gratis.

Met de expositie Als door een spiegel brengt de gemeente Hoorn samen met Hotel Mariakapel een reeks bijzondere kunstwerken bijeen. De werken variëren van schilderijen, fotografie en tekeningen tot sculptuur. Ze geven een diverse en rijke blik op een tijd vol onzekerheden en turbulentie, maar ook ontsnapping, fascinaties en inspiratie. De expositie creëert een moment van ontmoeting, nabijheid en uitwisseling na een periode waarin dat niet of minder mogelijk was.

Steun voor Hoornse kunstenaars
Wethouder Kholoud al Mobayed: ‘Beeldend kunstenaars hebben het zwaar gehad door de coronacrisis. Ateliers moesten dicht en kunstenaars verloren zo het contact met het publiek. Veel kunstenaars kwamen niet of nauwelijks in aanmerking voor landelijke hulpmaatregelen. En dat terwijl kunstenaars zo belangrijk zijn. Ze brengen ons met elkaar in gesprek, inspireren en zetten je aan tot nadenken. Om onze Hoornse kunstenaars te steunen, hebben we deze werken daarom aangekocht. Met deze bijzondere en kleurrijke expositie kunnen we hopelijk deze periode afsluiten, op een positieve manier.’

‘Een expositie die je niet mag missen’
Het is nog een verrassing welke werken er te zien zijn. Dit wordt op vrijdag 25 maart bekend gemaakt bij de officiële opening. Op zaterdag 26 en zondag 27 maart is iedereen tussen 11.00 uur en 17.00 uur van harte welkom bij Hotel Maria Kapel, Korte Achterstraat 2A in Hoorn. Wethouder Kholoud al Mobayed raadt een bezoek van harte aan: ‘Het zijn kunstwerken die in coronatijd zijn gemaakt. Het is fascinerend om te zien voor welke creativiteit dat heeft gezorgd. Iedereen die kunst in Hoorn een warm hart toedraagt, mag deze expositie niet missen’.

Samen met lokale kunstenaars
Gemeenten hebben geld ontvangen van het Rijk voor de ondersteuning van de culturele sector. Daarvan heeft de gemeente Hoorn 50.000 euro beschikbaar gesteld voor de aankoop van werken van Hoornse kunstenaars, voor een maximaal bedrag van 2.000 euro. Deze actie is samen met een groep lokale kunstenaars opgezet. Een onafhankelijke beoordelingscommissie heeft de aangekochte werken geselecteerd.

Beeldende kunst laat ons nader kennis maken met de wereld om ons heen. Het nodigt uit om bij onze wereld stil te staan en deze te leren begrijpen, te verbeelden, te onderzoeken en te bevragen. Op die manier laten kunstenaars ons, via onze realiteit, een heldere, opgerekte, diffuse, of lachwekkende blik op verleden, heden en mogelijke toekomsten werpen - Als door een spiegel.