HOORN - Expeditie Duurzaam is weer van start. Vijf basisscholen in Hoorn houden zich vanaf vandaag bezig met leuke duurzame doe-activiteiten. Honderden leerlingen leren spelenderwijs meer over hoe zij bijdragen aan een schonere wereld. Wethouder duurzaamheid Arthur Helling was op basisschool Dynamis om de expeditie te starten.

‘Samen gaan we aan de slag met leuke experimenten en activiteiten voor een duurzame toekomst. Waarom dat zo belangrijk is? Als jij weet wat je kan doen en iedereen een klein stapje zet, is dat bij elkaar heel veel en houden we samen onze wereld schoon en groen’, aldus wethouder Helling tegen de leerlingen van basisschool Dynamis. Wat de leerlingen zelf al doen aan duurzaamheid? Tegelijkertijd douchen en tandenpoetsen was een van de antwoorden.

Belangrijk thema

In het programma Expeditie Duurzaam ontdekken basisschoolleerlingen uit groepen 5 tot en met 8 de zeven Junior Global Goals. Wie lukt het om met een zelfgemaakte windmolen echt energie op te wekken? Waarom is isoleren zo belangrijk? En hoe bespaar je op water en energie? Dynamis-leerlingen uit groep 6 kregen van hun meester bijvoorbeeld de opdracht om thuis afval te verzamelen en te verwerken in een bouwconstructie. Schoolleider Paul van Snellenberg: ‘Wij doen mee aan Expeditie Duurzaam, omdat we het een belangrijk item vinden. Het sluit ook goed aan op het thematisch onderwijs op school.’ Ook de scholen Al Amana, De Klipper locatie de Bres, De Tandem en De Ceder nemen deze editie deel. Expeditie Duurzaam is een samenwerking van Stichting Schooldag van de duurzaamheid en Stichting MAK Blokweer, in opdracht van gemeente Hoorn.