HOORN - Vanavond werden de winnaars bekend gemaakt van de Hoornse Vrijwilligersprijs in het SG Newton in Hoorn. De afgelopen weken zijn er ruim 11.000 stemmen uitgebracht op de genomineerde (jonge) vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Voor het oog van ruim 60 genodigden werden de drie winnaars van de Hoornse Vrijwilligersprijs 2019 vanavond dan eindelijk door de wethouder bekend gemaakt; Sander Eppinga (Jonge Vrijwilliger), Marvin Tigchelaar (Vrijwilliger) en Toernooicommissie SV Always Forward (Vrijwilligersorganisatie).

Na een hartelijk welkom van Marion Winkelhuis, directeur SG Newton heette Wethouder Kholoud al Mobayed de genomineerden en hun gasten welkom namens de gemeente Hoorn. Kholoud al Mobayed: “Alle vrijwilligers zijn parels van de stad. Zonder vrijwillige inzet kun je in de stad niet zo genieten als nu. Vrijwilligerswerk doe je voor een ander, maar geeft ook zingeving voor jezelf. Wat mij betreft zijn alle vrijwilligers winnaars.”

Jonge Vrijwilliger 2019
De race ging tussen Julia Hand en Sander Eppinga. Sander won met 52,2% (1377 stemmen). Sander Eppinga is o.a. vrijwilliger bij Leekerweide in het Leescafé dat gehuisvest is in de bibliotheek in Hoorn. Daar begeleidt hij mensen met een licht verstandelijke beperking in een leerwerktraject en met kinderactiviteiten. Sander: “De laatste drie dagen waren erg spannend, omdat niet meer te zien was wat de stand was. Ik heb veel aan promotie gedaan en ik was dankbaar voor alle lieve berichtjes die ik kreeg. Ik zou mijn leeftijdsgenoten willen aanraden ook vrijwilligerswerk te doen en vooral iets te zoeken wat je leuk vindt. Want de waardering die je iedere keer krijgt, daar kunnen geen bloemen en prijzen tegenop.”

Vrijwilliger 2019
Met maar liefst 37,08% (1856 stemmen) won Marvin Tigchelaar. Hij moest het opnemen tegen Veg Hakhoff en Ali van den Tweel. Marvin Tigchelaar is vrijwillige instructeur en postcommandant bij reddingsbrigade Notwin in Hoorn. Marvin: “Ik vind het geweldig dat ik heb gewonnen, al vind ik dat de prijs voor de gehele Reddingsbrigade is. We doen het namelijk samen. Bijzonder is dat ik naast Veg Hakhoff sta die mij door de musical op de basisschool heeft geholpen. Maar ook naast Ali. Wij werken namelijk ook samen met de Dierenambulance als er een dier in nood is op het water. Vrijwilligerswerk zit bij ons in de familie. Mijn beide ouders zijn al jaren vrijwilliger, dus zij zijn voor mij een goed voorbeeld.”

Vrijwilligersorganisatie 2019

De strijd bij de organisaties ging tussen Stichting Leergeld, Fietsenwerkplaats ’t Freem en Toernooicommissie SV Always Forward. Toernooicommissie SV Always Forward won met 38,09% (1325 stemmen). Toernooicommissie Always Forward organiseert diverse toernooien voor zowel jongens- als meisjesvoetbal en zet zich actief in voor sponsorwerving voor mooie prijzen voor de deelnemers. Maurice Schouten, commissielid, was verrast: “Ik voel me haast nederig om tussen de ideologische genomineerden te staan. De nominatie kwam echt uit de lucht vallen. Tijdens een toernooi werken er ruim 100 vrijwilligers om een geweldig sportevenement neer te zetten voor de 1000 tot 2000 kinderen die meedoen. Die blije gezichten van de kinderen, daar weegt geen geld tegenop!”

Diner
Na de prijsuitreiking werden de genomineerden, prijswinnaars en hun gasten gefêteerd op een heerlijk driegangen diner georganiseerd door 20 leerlingen van Cooking Skills, de kookafdeling van het SG Newton. Jelle Kop, oud-leerling van het SG Newton, zorgde voor de muzikale noot met zijn stem en gitaar. Als verrassing kreeg iedereen nog een zelfgemaakte chocoladeletter mee!