HOORN - Woensdag 9 oktober vierde het Westerhavenkoor haar 50-jarig jubileum. Wethouder Kholoud al Mobayed feliciteerde het koor daarom met een Eenhoornzegel ter waarde van 500 euro.

In 1969 onderzocht de directeur van Westerhaven of er interesse was voor een zogenaamd ‘bejaardenkoor’. Zo’n 30 dames reageerden op de oproep van de directeur en het Westerhavenkoor was geboren.

Er is in 50 jaar Westerhavenkoor veel veranderd. Oorspronkelijk zongen de dames van het koor eenstemmig en in de Nederlandse taal. Inmiddels is het repertoire uitgebreid naar Duits, Engels en zelfs Italiaans, bovendien zingt het koor nu meerstemmig. Het koor bestaat niet meer uit alleen bewoners van Westerhaven en mannen zijn ook welkom om mee te zingen. Het koor telt ongeveer 45 leden, het oudste lid is maar liefst 93 jaar.

Niet alleen in Westerhaven
Het Westerhavenkoor heeft in haar historie veel concerten gegeven. Uiteraard in Westerhaven, waar de bewoners elk voor- en najaar getrakteerd worden op een concert. Ook zingt het koor bij de kerstviering in Westerhaven. En elke maand komen een aantal koorleden langs bij het woonzorgcentrum om samen met de bewoners liedjes te zingen. Wethouder Al Mobayed: ‘Dat vind ik het bijzondere aan het Westerhavenkoor; ze combineren het plezier van zelf zingen met het plezier dat ze geven aan hun publiek, in dit geval de bewoners van Westerhaven’.

Het podium bleef niet beperkt tot Westerhaven. Optredens waren er bij kerkdiensten in Lindendael en bij gelegenheden in Lutjebroek en Venhuizen. Het Westerhavenkoor verzorgde in 1984 ook de muzikale omlijsting bij de opening van de Hoornse Noorderkerk.

50-jarig jubileum
In dit jubileumjaar zijn er al veel bijzondere momenten geweest; een Mozartconcert samen met vier andere koren, een feestelijke boottocht met de leden en een jubileumconcert op woensdag 9 oktober.

Waardering
Als waardering voor het vele vrijwilligerswerk in de stad, komen verenigingen en stichtingen die een jubileum van 25, 50, 75, 100 jaar enzovoorts vieren in aanmerking voor een Eenhoornzegel. Men moet dan wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en het jubileum kenbaar maken bij de gemeente.