HOORN - Plastic flesjes en blikjes zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het zwerfafval. Door de invoering van statiegeld proberen we dit terug te dringen. Een ongewenst neveneffect van die invoering is dat de prullenbakken in de binnenstad regelmatig worden doorzocht op zoek naar statiegeld. Het afval waar geen statiegeld op zit belandt dan evengoed nog op straat. Dit is schadelijk voor de natuur en het milieu en geeft de binnenstad een vervuilde aanblik. De gemeente Hoorn gaat doneerringen bevestigen aan de prullenbakken in de binnenstad omdat tegen te gaan.


De doneerringen zijn metalen rekjes die aan de Big Belly's worden bevestigd. 'Ze hebben een opvallende oranje kleur en gaan dan ook zeker opvallen' licht wethouder Dick Bennis toe 'dat verhoogt de kans op het gebruik. Het is heel simpel eigenlijk, in plaats van je flesje of blikje in de prullenbak te gooien doneer je ze nu in een ring. Iemand die dit statiegeld goed kan gebruiken hoeft ze alleen maar uit de ring te halen en niet meer de prullenbak overhoop te halen.'

Motie

De fracties PvdA en GroenLinks hebben in april van dit jaar een wilde motie ingediend met het verzoek om doneerringen te plaatsen. 'Een doneerring zorgt voor minder afval, maar ook voor bewustwording rondom statiegeld', aldus mevrouw Gortzak (PvdA) en mevrouw Van Der Bijl (GroenLinks).

Pilot

Volgende week zijn er vijf doneerringen te vinden in de binnenstad. 'Het is op dit moment een pilot. Als het goed werkt gaan we kijken of we het moeten uitbreiden. Ook over de kleur kunnen we dan, als dat nodig is, nog een andere beslissing nemen' zegt wethouder Dick Bennis.