HOORN - Het eiland in de Draafsingel is veranderd in een geheimzinnig schouwspel uit de oertijd, gemaakt door het Haags-Amsterdamse Kunstenaarsduo La Cruz & Helweg. Het kunstwerk ‘Dinosaur Sanctuary’ getiteld, bestaat uit een levensgevaarlijke veelvraat de Tyrannosaurus-REX en de Diplodocus, een lompe planteneter. Het kunstwerk is volledig gemaakt van gerecycled materiaal.


De rode dinosaurussen zijn tussen het groene struikgewas geïnstalleerd en blijven zich daar spiegelen in het water van de Draafsingel tot eind 2021. Het eiland in de Draafsingel is een goede locatie om de beelden van de dinosaurussen te laten zien, omdat de beelden er mooi in de natuur opgaan. De ingreep doet het eiland veranderen in een groot kunstwerk. Met een minimaal lijnenspel van recyclede houten balkjes en latten, wordt een pakkend, bijna skeletachtig beeld geschetst van twee dinosaurussen. De beelden, die zowel contrasteren door hun rode kleur, als versmelten met de omgeving, staan er als verstilde wachters bij, alsof ze er altijd geweest zijn.

Dinosaur Sanctuary
‘Jurassic Island’, ‘Dinosaur Sanctuary’, ‘The Reinvention of the Dinosaur’ of gewoon het Dinoproject is de titel van een kunstwerk dat voortdurend transformeert en recyclet. Het duikt vanaf 2016 steeds in wisselende opstellingen op onverwachte plekken in de openbare ruimte, om vooral kinderen te inspireren om hun eigen dinosaurus te timmeren. Het project is in het voorjaar 2016 gestart op het WG Terrein in Amsterdam West. Vervolgens reisde het kunstwerk naar Utrecht, Blijburg Amsterdam, Den Haag en het Oosterpark in Amsterdam.

Workshops timmeren
Het is leuk om een beeld te plaatsen, maar daar blijft het niet bij. Om kinderen creatief te inspireren en de bekendheid van het beeld te vergroten, worden er timmerworkshops georganiseerd voor kinderen. Ieder kind mag zijn of haar eigen baby dinosaurus maken! Ouders en begeleiders, worden nadrukkelijk uitgenodigd om mee te doen. Meer informatie hierover volgt in 2021.

Kunstenaars Karolien Helweg en Ruben La Cruz
Twee kunstenaars beiden afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, werken al 20 jaar op projectbasis samen. Vanuit een maatschappelijke betrokkenheid ontwikkelen zij kunstprojecten die kunst, welzijn en educatie met elkaar combineren. Door onder andere workshops, exposities en kunstprojecten in de openbare ruimte, betrekken zij daar een (nieuw) publiek bij. De kunstprojecten zijn meestal van tijdelijke aard en worden qua vorm en inhoud sterk bepaald door de sfeer, geschiedenis of het actuele gebruik van de locatie.