OOSTERBLOKKER - Buurtbewoners van de Zuiderdracht, Noorderdracht en de Boekert in Oosterblokker hebben de hulp van de provincie ingeroepen. Zij moet helpen de overlast van vrachtverkeer tegen te gaan, want ondanks alle beloften om de problemen op te lossen zijn die er na dertig jaar nog steeds.

"In twaalf uur tijd rijden hier 350 vrachtwagens langs. Overdag iedere drie minuten eentje", vertelt omwonende Karine Deen. "We hebben last van trillingen. Veel huizen zitten vlak aan de weg en er is ook veel geluidsoverlast." Industrieterrein Gildenweg, waar veel vrachtwagens naar toe moeten, is het grote probleem.

En wat het nog moeilijker maakt, is dat de inwoners onderdeel uitmaken van de gemeente Drechterland, terwijl het bedrijventerrein weer van Hoorn is. "Je wordt van de ene naar de andere gemeente gestuurd", vertelt buurtbewoner Erik van de Sande.

De gemeente Drechterland wilde nogmaals onderzoek doen en op vragen aan de gemeente Hoorn hebben ze nog geen antwoord gekregen. "Dus daarom hebben we nu een brief naar de provincie gestuurd om ons te helpen", aldus Deen.

Tunnel is de oplossing
De oplossing hebben de buurtbewoners ook. Ooit was de naastgelegen weg de Strip bedoeld om het vrachtverkeer richting de Provincialeweg en de Westrfisiaweg af te voeren. "Dus als we een tunnel onder het spoor maken naar de weg en die dan aansluiten op industrieterrein Gildenweg, dan gaan de dorpslinten van het vrachtverkeer af."

De gemeente Hoorn laat via een woordvoerder weten dat de buurtbewoners antwoorden krijgen op hun vragen, maar dat er meer tijd nodig voor nodig is. "Daarin werd ook gevraagd naar de mogelijkheid van een weg van de Gildenweg naar de Strip en een tunnel onder het spoor. Het zijn gedetailleerde vragen, en die willen we zorgvuldig beantwoorden."

Provincie: bereidheid tot gesprek
Een woordvoerder van de provincie laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat de provincie bereid is in gesprek te gaan met de buurtbewoners en dat ze daarvoor een uitnodiging krijgen.

Drechterland: onderzoekt naar overlast bijna klaar
De gemeente Drechterland laat weten momenteel metingen te doen naar de omvang van het verkeer door Oosterblokker na de opening van de Westfrisiaweg. Het onderzoek wordt in februari afgerond. "Daarna treden we in overleg met de bewoners en de gemeente Hoorn. Op basis daarvan stellen we een maatregelenpakket op. En net als in andere dorpskernen in Hoogkarspel en Westwoud zullen die maatregelen dan vanaf 1 april gelden", aldus wethouder Jeroen Broeders.

Hoorn: oplossing niet eenvoudig
De gemeente Hoorn zegt oog te hebben voor de overlast van de inwoners, maar de woordvoerder stelt dat een oplossing niet eenvoudig is. "Een bedrijventerrein verplaats je niet zomaar. En verplaatsing van het verkeer naar de noordelijke routes, waar al veel meer verkeer rijdt dan bij de Zuiderdracht, betekent dat inwoners daar meer overlast gaan krijgen en de verkeersveiligheid afneemt. Daar zijn bijvoorbeeld ook geen vrij liggende fietspaden zoals bij de Zuiderdracht wel het geval is. Verder wachten we het onderzoek van de gemeente Drechterland af."