HOORN - Alle inwoners in Hoorn ontvangen een brief met informatie over de TONK-regeling. TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. De regeling is bedoeld voor inwoners en ondernemers die dit jaar te maken hebben (gehad) met een flink inkomensverlies van minimaal 30% door corona. Het minimumbedrag dat inwoners ontvangen is 2400 euro. Van dit bedrag kunnen zij noodzakelijke woonkosten, zoals huur, hypotheek of de gasrekening betalen. Dit bedrag hoeft niet te worden terugbetaald. Aanvragen kan via de website van de gemeente Hoorn, via www.hoorn.nl/tonk

Een goed vangnet

Door de coronamaatregelen hebben veel inwoners te maken met minder inkomsten. Bijvoorbeeld omdat zij in de horeca werkten en hun baan kwijt zijn geraakt of als zelfstandig ondernemer niet hebben kunnen werken. Hierdoor is het betalen van de huur of hypotheek, de gas-, water- en lichtrekening elke maand een gevecht. Wethouder Kholoud al Mobayed: ‘Er is niets vervelender dan tussen wal en schip vallen als het water je aan de lippen staat. Daarom is deze regeling een goed vangnet. Wij kunnen iedereen helpen. Zowel met deze regeling als maatwerk via onze inkomensondersteuning, ook wanneer het bedrag van 2400 euro niet genoeg is. De deskundigen hebben ook contacten met het ondernemersplein en andere netwerkpartners om ervoor te zorgen dat u het hoofd boven water houdt.’

Eenmalige uitkering
Inwoners die tussen 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021 te maken hebben (gehad) met een inkomensverlies van 30% of meer door corona komen in aanmerking voor de uitkering. De TONK kan aangevraagd worden op de website van de gemeente via www.hoorn.nl/tonk Tot nu toe vroegen 140 inwoners de eenmalig uitkering aan. Inwoners die de TONK hebben aangevraagd en alsnog een brief ontvangen, kunnen niet zelf opnieuw een aanvraag doen, maar wel anderen in hun omgeving wijzen op de mogelijkheden van deze uitkering.

Voor wie is de regeling bedoeld?

De regeling helpt inwoners en ondernemers uit Hoorn die tot nu toe niet in aanmerking kwamen voor regelingen zoals de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) en de bijzondere bijstand. De regeling geldt voor ondernemers/zzp’ers, werknemers of werkzoekenden van 18 jaar of ouder die te maken hebben met een inkomensdaling van 30% door de coronacrisis en de noodzakelijke woonkosten niet kunnen betalen.

Overige steunregelingen
Naast de TONK-regeling zijn er nog meer mogelijkheden om inwoners en ondernemers te steunen. Het inkomen kan aangevuld worden via:

- Een vergoeding voor bijzondere, noodzakelijke kosten. Het gaat om kosten die u door speciale omstandigheden moet maken en nergens anders (volledig) vergoed krijgt.
- Voor kinderen vanaf de basisschool bieden wij bijvoorbeeld de computerregeling. Deze vergoeding heet Bijzondere bijstand.de woonkostentoeslag. Hiermee kunt u de woonlasten blijven betalen bij een laag inkomen. Deze toeslag is voor zowel huur als koop. En geldt voor een periode van maximaal twaalf maanden.
- Budgetcoaching. Hulp om te kijken waar u op kunt besparen.
- Hulp op maat bij schulden of betalingsachterstanden. Samen proberen we uw situatie zo snel als mogelijk schuldenvrij te maken.
- Landelijke tegemoetkomingen. Hieronder vallen onder andere de huurtoeslag, zorgtoeslag of het kindergeboden budget.

Meer informatie
Meer informatie over de TONK-regeling: www.hoorn.nl/tonk Of neem contact op met een van de deskundigen via 0229 252 200 of via e-mail: rondkomen@hoorn.nl Meer informatie over andere steunregelingen en hulp bij rondkomen vindt u op www.hoorn.nl/rondkomen