HOORN - Drie bijzondere foto’s uit de Tweede Wereldoorlog, zijn vanaf 5 maart tot 30 maart te zien in de publiekshal van het stadhuis. De foto’s zijn gemaakt door Jan Dirk Osinga en geven een indringend beeld van de bezetting en bevrijding van Hoorn.

De foto’s behoren tot de 25 meest bijzondere Tweede Wereldoorlogfoto’s die gemaakt zijn in de provincie Noord-Holland. De foto’s maken daarmee kans om uitgekozen te worden voor de nationale tentoonstelling de ‘Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s.’ Deze tentoonstelling is vanaf 30 maart te zien in de Tweede Kamer en staat in het teken van 75 jaar vrijheid.

Wat is er te zien?
Één van de drie foto’s vertelt het verhaal van de bronzen klokken die uit de toren van de Grote Kerk zijn verwijderd. In Hoorn werden totaal 49 klokken gestolen door de Duitsers, waarvan de meeste werden omgesmolten voor wapentuig. Ook de bijzondere foto van een fietsenroof op het Grote Noord is te zien in het stadhuis, met daarop een indrukwekkende groep van Duitse militairen die op hun paarden door de straat rijden. Op de derde foto is te zien hoe NSB-burgemeester J.P. Zondervan uit zijn huis wordt opgehaald en onder schot wordt gehouden.

Indrukwekkend
Burgemeester Jan Nieuwenburg: ‘Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende foto’s. Ze vertellen de verhalen die niet bij iedereen bekend zijn, maar wel van grote invloed zijn geweest op het dagelijks leven in Hoorn. Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid en mede dankzij deze beelden blijft het verleden zichtbaar.”

Meer informatie
De foto’s staan tot 30 maart tentoongesteld in de lezershoek van de publiekshal van het stadhuis. Het stadhuis is op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur open en op donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur. Meer informatie en meer foto’s van Jan Dirk Osinga vindt u op www.westfriesarchief.nl.