HOORN - Op dinsdag 16 april is een bijenkast geplaatst op het dak van het stadhuis. Hiermee wil de gemeente bijen een handje helpen. Imker Jan Koomen plaatste samen met wethouder Simon Broersma de bijenkast.

Wethouder Simon Broersma: ‘bijen verdwijnen massaal, terwijl ze een grote bijdrage leveren aan onze samenleving. Bijen zorgen voor een belangrijk deel van ons voedsel. De gemeenteraad heeft ons daarom eerder verzocht de bij te steunen, door onder andere samenwerking met imkers. De plaatsing van deze bijenkast is daar een mooi voorbeeld van.

Zachtaardig volkje
Het bijenvolk dat op het dak van het stadhuis staat is van het soort buckfast en door imker Jan Koomen geplaatst. ‘Dit soort bijen is extreem zachtaardig en past goed in een stad. Het zijn goede overwinteraars en gezonde bijen. En wat voor veel imkers belangrijk is, zij kunnen heel veel honing halen’, aldus imker Jan Koomen.

Gek op groen
Jan Koomen is al 45 jaar imker van zo’n 17 bijenkasten. De kasten staan grotendeels bij fruitbomen door heel Hoorn om te bestuiven en ook wel in de Oostvaardersplassen. In Hoorn vinden de bijen hun voedsel in bloemen die mensen zaaien en van planten in het openbaar groen. Bijen zijn vooral gek op de vele lindes in Hoorn. Hoeveel honing de bijen gaan produceren is mede afhankelijk van het weer. Bij droogte is er geen nectar en zullen bijen hun honing voorraad zelf gebruiken.

Zelf bijen helpen?
Wie een tuin of balkon heeft, kan helpen om het voor bijen gemakkelijker te maken om voldoende voedsel en schuilplekken te vinden. Dit kan door in de tuin bloemen en planten te zetten waar bijen van houden. Of door zogenaamde insectenhotels te plaatsen.