HOORN - De Raad van State heeft vandaag, woensdag 7 juni 2023, de uitspraak gepubliceerd over het bestemmingsplan Rozenbuurt in Zwaag. De Raad van State wijst de bezwaren tegen het bestemmingsplan af. Dit betekent dat het bestemmingsplan onherroepelijk is en de ontwikkeling van de Rozenbuurt definitief doorgaat.

Tussenuitspraak Raad van State

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State deed in augustus 2022 al een tussenuitspraak over het bestemmingsplan. Toen droeg zij de gemeente op om in het bestemmingsplan het maximaal aantal bouwlagen van de appartementsgebouwen beter te regelen. Verder moest de gemeente ook de gewenste aanplant van bomen beter vastleggen in het bestemmingsplan.Herstelbesluit

Eind oktober 2022 nam de gemeente Hoorn een zogenoemd herstelbesluit en werden de gebreken in het bestemmingsplan hersteld. De gemeente legde vast dat hoogte van de appartementengebouwen tot maximaal acht bouwlagen toegestaan is. Verder werd vastgelegd dat er per woning 1,3 boom moet worden geplant. Omwonenden waren het vooral niet eens met die bomenregeling. De afdeling bestuursrechtspraak verklaart hun bezwaren tegen de bomenregeling ongegrond. Daarmee is het bestemmingsplan voor de nieuwe woonwijk definitief onherroepelijk geworden.

Toevoegen woningen aan de gemeente

Wethouder Van der Ven: "Het is fijn dat het bestemmingsplan Rozenbuurt nu onherroepelijk is, de ontwikkeling door kan gaan en de 420 geplande woningen nu ook echt gebouwd worden. In de groene toekomstbestendige wijk komen 126 woningen in de categorie goedkoop. In de categorie middelduur worden er ook 126 woningen gebouwd. In de categorie duur worden 168 woningen gebouwd. Hiermee voegen we een flink aantal woningen toe aan het totaal van de gemeente."

Bouw gestart

De bouw van de Rozenbuurt is onlangs gestart.