HOORN - Vanaf 10 februari kunnen producten worden afgehaald bij winkels. Nog niet in de zaken zelf. Hoe in Hoorn de detailhandel het afhalen organiseert verschilt van zaak tot zaak.

Producten van niet-essentiële winkels kunnen worden besteld en vervolgens afgehaald op een afgesproken tijdstip, maar tenminste vier uur later. Dit noemt men ‘click & collect’. Het moet een veilige manier zijn om voorlopig te kunnen winkelen. Verder blijven deze winkels voorlopig gesloten. Producten worden nu veel online gekocht en thuisbezorgd, wat een grote druk legt op de pakketdiensten. Als u iets wilt bestellen kunt u het beste de eigen kanalen van een winkel raadplegen

Veilig afhalen: tijd afspreken en afstand houden
Bestellen en afhalen vindt plaats onder strikte voorwaarden. Zo wordt altijd anderhalve meter afstand gehouden onderling. Door vooraf het afhaalmoment af te spreken wordt drukte voorkomen. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving van wachtrijen, de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en groepsvorming.

Thuis bestellen, na vier uur afhalen en hoe werkt het ruilen?
Een bestelling moet minimaal vier uur voor het afhalen gedaan worden. Klanten kunnen dus niet voor de deur van de winkel iets bestellen en gelijk meenemen. Het direct ter plekke ruilen van afgehaalde producten is niet toegestaan. Passen gebeurt thuis en ruilen kan volgens de voorwaarden van de winkelier. Retourneren is onder de huidige voorwaarden niet toegestaan. Winkels kunnen eventueel besluiten de retourneertermijn te verlengen of retour sturen per post mogelijk te maken.

Ook voor contactberoepen
Als de winkelier een locatie met een winkelfunctie heeft, is het toegestaan om producten volgens click & collect te verkopen. Dit geldt ook voor contactberoepen als kappers of schoonheidsspecialisten. Zij mogen onder deze voorwaarden eveneens producten verkopen. Het uitoefenen van het contactberoep is nog steeds niet toegestaan.

Bouwmarkten en groothandels
Bouwmarkten worden gelijk gesteld aan andere niet-essentiële winkels. Er wordt dus een dagdeel van minimaal vier uur aangehouden tussen het bestellen en het afhalen van je bestelling. De uitzondering die al geldt voor groothandels (business-to-business) blijft bestaan.