HOORN - Het stadhuis van Hoorn wordt een duurzame ontmoetingsplek op de Nieuwe Steen. Het begin hiervoor is gemaakt met het schetsontwerp dat het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Het schetsontwerp is de basis voor de verdere uitwerking van het ontwerp. De gemeente heeft een contract afgesloten met een aannemer en installateur die voor de daadwerkelijke verbouwing zorgen. Sinds het raadsbesluit over de renovatie van het stadhuis in september 2020, zijn de voorbereidingen in volle gang. Architectenbureau BRTArchitecten uit Alkmaar heeft samen met de gemeente het schetsontwerp gemaakt. Ditzelfde architectenbureau heeft ook het ontwerp van het huidige stadhuis gemaakt in de jaren 70.

Duurzaam gebouw
Wethouder Arthur Helling: ‘Duurzaamheid en het hergebruik van materialen staan centraal bij de renovatie van het stadhuis. We hebben hierin als gemeente een voorbeeldfunctie. We willen laten zien dat je ook een gedateerd pand met monumentale status een energiezuinig nieuw leven kunt geven. We streven ernaar dat het energieneutraal wordt.’ Het vernieuwde stadhuis maakt geen gebruik van gas. Veel van de bestaande materialen krijgen een nieuw leven in het vernieuwde stadhuis. Het wordt goed geïsoleerd, waarop de bestaande leitjes aan de buitenkant van het stadhuis terugkomen. En ook de herkenbare kleuren en schrootjes aan de binnenkant komen op een moderne manier terug.

Installateur en aannemer gecontracteerd
Bij de keuze van een aannemer en installateur speelde duurzaamheid een belangrijke rol. Aannemer Dijkstra Draisma en installateur Lomans zijn de winnaars van de Europese aanbesteding geworden. Beide bedrijven hebben veel ervaring met het bouwen en installeren van duurzame kantoorpanden. De aannemer en installateur werken de komende tijd mee aan het verdere ontwerp.

Een pand dat aan alle eisen voldoet
Het schetsontwerp geeft een indruk van hoe de voorste twee gebouwdelen, A en B, eruit komen te zien. Naast gebouwdeel B, ten oosten van het stadhuis, komt een nieuw te bouwen deel. Het idee is dat daarin de raadszaal, vergaderruimtes en werkplekken komen. Een belangrijk onderdeel van het schetsontwerp is dat er meer licht in het gebouw komt. Zodat het een prettige ruimte wordt die aan alle huidige eisen voldoet. Gebouw C maakt geen onderdeel uit van de renovatie. Dit heeft de gemeenteraad eerder besloten. Dit gebouwdeel wordt tijdens de renovatie gebruikt als tijdelijke werkruimte. Wat er in de toekomst met dit deel gebeurt, is nog niet bekend.

Planning
Het schetsontwerp wordt uitgewerkt in een voorlopig ontwerp en daarna een definitief ontwerp. Tijdens de verdere ontwerpfase vraagt de gemeente de gebruikers en bezoekers om mee te denken over het ontwerp. Het definitieve ontwerp is in de zomer van 2022 klaar, zodat aan het einde van 2022 de renovatie daadwerkelijk kan starten. In 2024 is het gerenoveerde stadhuis klaar voor gebruik.