HOORN - Op donderdag 2 november 2023 kwamen 20 ‘nieuwe stemgerechtigden’, op uitnodiging van de burgemeester en gemeenteraad, op bezoek in het stadhuis.

In het najaar van 2022 dienden vijf partijen een motie in om jongvolwassenen uit Zwaag, Blokker en Hoorn uit te nodigen op het stadhuis. Iedereen die in 2023 18 is geworden, ontving een uitnodiging om kennis te maken met de burgemeester, de griffier en enkele raadsleden.

Quiz

De avond werd geopend met een welkomstwoordje van burgemeester Jan Nieuwenburg, raadslid John Halsema (Hoorn Lokaal) en Matthijs van der Horst, griffier van de gemeenteraad. Zij droegen het stokje over aan quizmasters Sabine Bruijne (D66) en Kees Maas (ChristenUnie). Deze raadsleden presenteerden een interactieve quiz. De jongeren konden via hun telefoon meedoen en kregen allerlei vragen gesteld over de EU, de Nederlandse overheid, de Provincie, Waterschappen en gemeentes. Kortom, alle bestuursorganen waarover elke burger van Nederland mag stemmen. Sabine Bruijne: “Iedereen deed enthousiast mee. Het was superleuk om deze jongeren iets bij te brengen over het democratische recht dat ze binnenkort voor het eerst mogen inzetten”.

Eerste keer stemmen

De motie kwam nu ten uitvoer, omdat de doelgroep op woensdag 22 november voor het eerst mag stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Raadsleden Renzo van Houten (Fractie Tonnaer) en Stephan Lallhit (GroenLinks) gaven een kort lesje geschiedenis over het kiesrecht. Raadslid Mitchel Sluis (VVD) is voor zijn werk dagelijks in de Tweede Kamer te vinden, dus hij gaf een korte presentatie over hoe de politieke arena in Den Haag eruit ziet.

De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje in de foyer van het gemeentehuis. Ook kregen deze ‘nieuwe stemgerechtigden’ een leuke goodiebag mee naar huis. Mitchel Sluis: “Het was een zeer geslaagde avond en erg leuk om te organiseren. Het is goed om te zien dat deze enthousiaste jongeren geïnteresseerd zijn in hun gemeente en de politiek. Hopelijk kunnen we dit initiatief nogmaals uitvoeren.”