ENKHUIZEN - Danspieten, Bakpieten, Sportpieten en Fanfarepieten... ze zijn allemaal van de partij! Op 25 & 26 november en 3 december is het weer tijd voor Pietendorp in het Zuiderzeemuseum. Meer dan 150 Pieten nemen hun intrek in het buitenmuseum. De pepernotenbakkerij draait op volle toeren en de Danspieten leren de kinderen hun nieuwste danspassen. Nieuw deze editie is de Silent Pieten Disco. Dans in complete stilte en geniet van bekende Sinterklaasliedjes. En bezoek in het schooltje de nieuwe vertelvoorstelling 'Pomtidom viert Sinterklaas'. Speciaal voor kinderen die prikkelgevoelig zijn is er dit jaar een prikkelarme ochtend. Dus kom naar het buitenmuseum voor de mooiste Sinterklaaservaring voor iedereen! Koop je tickets online - vóór 1 november 2023 met 3,50 euro vroegboekkorting - via de website van het Zuiderzeemuseum.
In alle hoeken en gaten van het buitenmuseum ontmoet je Pieten. Ga langs bij het Pietenmeetpunt, waar je kunt laten opmeten wat voor soort Piet je bent. Doe mee aan de Pietenbootcamp en ga de strijd aan met andere Pieten. Bezoek de stal van Ozosnel en zijn hoefsmid, speel het pakjes-stapelen-spel of de pepernotenquiz. En wil je even bijkomen van alle indrukken? Geniet dan van de speciale Pietenpoppenkastvoorstelling Sinterklazen met Jan Klaassen in de kapel.

Het pakjes-stapelen-spel, foto Studio Merike

Pietenoefendak

Op het Pietenoefendak kunnen alle kleine Hulppieten een Pietentraining volgen. Hier leren ze niet alleen hoe ze cadeautjes door de schoorsteen kunnen gooien, maar ook hoe ze behendig kunnen afdalen. Zo wordt elk Hulppietje niet alleen een Schoorsteenpiet, maar ook een echte Superpiet! Voor elk kind is er een gratis Pietenmuts mét eigen naam (zolang de voorraad strekt). Bezoek de Pietenziekenboeg, waar alle zieke en gewonde Pieten worden behandeld. Of help je liever in de Pietenpakkenwasserij? Vaar mee in de Swingende Stoombootjes en wie gaat er winnen in de Vliegende Pietenrace?

Op bezoek bij Ozosnel, foto Studio Merike

Kaartverkoop en informatie

Het Pietendorp is op zaterdag 25 november open voor regulier publiek van 11.00 tot 16.00 uur. Tussen 9.30 en 11.00 uur is het Pietendorp exclusief geopend voor kinderen die prikkelgevoelig zijn. Op zondag 26 november en zondag 3 december is het Pietendorp te bezoeken van 9.30 tot 16.00 uur. Tickets zijn uitsluitend op tijdslot online verkrijgbaar via de ticketshop op zuiderzeemuseum.nl. Bestel vóór 1 november je tickets in de voorverkoop en ontvang € 3,50 korting per ticket. Voor de Vrienden van het Zuiderzeemuseum geldt een gereduceerd tarief. Heb je een Museumkaart of VriendenLoterij VIP-KAART? Dan heb je gratis entree, maar is het wel noodzakelijk om vooraf online je tickets te reserveren.

Bereikbaarheid

Het Pietendorp is te bereiken met de museumveerboot, die in 15 minuten van NS-station Enkhuizen naar het museum vaart. Het Pietendorp is dus ook goed te bereiken met het openbaar vervoer en parkeren bij het NS-station is gratis! Daarnaast is Pietendorp te voet toegankelijk via de dienstingang aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen. Volg de omleidingsborden en de instructies van de verkeersregelaars om de auto te parkeren.


Over het Zuiderzeemuseum


Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Van Tripadvisor heeft het Zuiderzeemuseum voor 2023 de Travellers' Choice Award mogen ontvangen. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2023.