Vanwege de beperkte ruimte in Nederland kiezen projectontwikkelaars of woningcorporaties er soms voor om kleine woningen te bouwen. Het is dan de kunst om in zo’n kleine woning de ruimte optimaal te benutten. Je kunt dit doen door goed na te denken over de inrichting van de verschillende ruimtes. Zo kun je een keuken heel efficiënt inrichten met hoge kasten tegen de muren waarin je veel spullen kunt opbergen. Ook in een buffetkast of dressoir kun je veel spullen kwijt. Weinig ruimte hebben is natuurlijk wel het perfecte excuus om regelmatig op te ruimen om te voorkomen dat je omkomt in de spullen. Het treft wat dat betreft dat ‘ontspullen’ de laatste jaren erg hip is. Breng wat je niet meer nodig hebt of nooit meer gebruikt naar een kringloopwinkel, wie weet is er nog iemand heel blij mee.

Hoeveel ruimte neemt de trap in beslag?

Als je ook een bovenverdieping hebt of een zolder dan wil je die natuurlijk zonder problemen kunnen bereiken. Hiervoor kun je een ruimtebesparende trap gebruiken. Die is zodanig geconstrueerd dat je genoeg ruimte overhoudt op de verdieping waar de trap staat. Een fraaie wenteltrap is natuurlijk heel mooi, maar als je daardoor geen eethoek of bank meer kwijt kunt dan is dat natuurlijk geen optie. Datzelfde geldt voor een trap op de slaapverdieping. Wil je voldoende ruimte op de overloop hebben, dan moet je kiezen voor een trap die minder ruimte vergt. Deze ruimtebesparende trappen zijn te koop in verschillende kleuren en uitvoeringen. Ze hebben ook gewoon platte treden zodat je er zonder problemen op en af kunt lopen.

Kies je meubels met zorg uit

Een royale hoekbank is natuurlijk heel fijn en comfortabel. Maar als je weinig ruimte hebt is het wellicht niet zo’n goed idee om daarvoor te kiezen. Als je je meubels online koopt, let dan zeker goed op de maten. Meubels lijken altijd kleiner dan ze in werkelijkheid zijn. Dat geldt overigens ook in een meubelzaak waar showmodellen staan opgesteld in een enorm bedrijfspand. Neem dus vooraf de maten op en noteer hoe lang en breed een kast, bank of tafel maximaal kan zijn. Houd er rekening mee dat je ook nog voldoende loopruimte over moet houden. Bedenk ook met hoeveel mensen je doorgaans van een bank of eethoek gebruik maak. Stem je keuze niet af op die enkele keer dat er mensen blijven eten.

Een praktisch ingerichte kinderkamer

Als ook de slaapkamers niet heel groot zijn kun je deze praktisch inrichten zodat er toch genoeg ruimte overblijft. Zo zijn er stoere stapelbedden voor kinderen in de handel. Er zijn ook bedden met een onderschuifbed. Dit tweede of derde bed kan overdag worden weggeschoven zodat er in de kamer ruimte overblijft om te spelen of om achter een bureau te kunnen zitten om huiswerk te maken. Als je kinderen hebt en je overweegt een mooie trap van Houtenladders, let dan op de veiligheid. Zolang je kind niet alleen de trap af mag kun je een traphekje plaatsen. Informeer als je een nieuwe trap laat plaatsen of deze geschikt is om een traphekje voor te zetten.