HOORN - Omdat er kosten verbonden zijn aan het openen van een zakelijke rekening, zijn niet alle ondernemers hier happig op. Daarom besluit je mogelijk om je privérekening voor je bedrijf te gebruiken. Je doet dan in principe niets fout, maar toch heb je als ondernemer baat bij een zakelijke rekening. Zo kan een bedrijfsrekening je bijvoorbeeld helpen om financiële risico’s te verminderen. Benieuwd hoe dit precies zit? Wij leggen het je in deze tekst uit.

Je weet hoeveel geld je nog hebt


Gebruik jij je privérekening ook voor je bedrijf? Dan lopen er verschillende geldstromen door elkaar. Je betaalt niet alleen de vaste lasten voor je woning van deze rekening, maar ook de facturen die je van leveranciers krijgt voor producten die zij jou geleverd hebben. Hierdoor duurt het meestal niet lang voordat je het overzicht verliest. Dit kan een financieel risico zijn voor je bedrijf, want je weet niet meer precies hoeveel geld je nog in kas hebt. Met een zakelijke rekening voorkom je dit. Doordat je deze rekening uitsluitend gebruikt voor je bedrijf, weet je altijd hoe je er financieel voor staat.

Je kunt hem koppelen aan een boekhoudprogramma

Ondernemers zijn in Nederland wettelijk verplicht om een administratie bij te houden. De meeste gegevens moet je minimaal zeven jaar bewaren, maar er zijn ook gegevens die je tien jaar moet bewaren. Reden genoeg om direct een administratie op te zetten als je voor jezelf begint. Ben je geen ster met cijfers? Dan kost dit je waarschijnlijk meer moeite dan je lief is. Daarom stel je de administratie misschien elke keer uit. Verstandig is dit niet, want hierdoor kun je rekeningen te laat betalen.

Om je financiële risico’s te verminderen, is het verstandig om een zakelijke rekening in combinatie met een boekhoudprogramma te gebruiken. Je kunt deze rekening namelijk aan zo’n programma koppelen. Het bijhouden van de administratie wordt hier niet alleen een stuk makkelijker door, maar het kost je ook nog eens veel minder tijd. Bovendien verkleint het de kans op fouten, want een boekhoudprogramma leest de transactie van een zakelijke rekening automatisch in.

Je kunt zakelijke financieringen aanvragen

Duurt het vrijwel altijd lang voordat openstaande facturen voldaan worden? Dan kan dit er op den duur voor zorgen dat je onvoldoende werkkapitaal tot je beschikking hebt en dat kan tot financiële problemen leiden. Zakelijk krediet kan je helpen om dit te voorkomen. Een geldverstrekker zet dan geld voor je klaar op een speciale rekening en jij bepaalt hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet. Bij de meeste geldverstrekkers heb je een bedrijfsrekening nodig om een zakelijke financiering aan te vragen.

Hoe open je een zakelijke rekening?

Als ondernemer wil je uiteraard zo weinig mogelijk financiële risico’s lopen. Daarom lijkt het je na het lezen van deze tekst misschien toch handig om een bedrijfsrekening te openen. Je hoeft hier niet langer mee te wachten, want bij de meeste banken kun je tegenwoordig online een zakelijke rekening openen. Over het algemeen kost dit je slechts een paar minuten van je tijd.

Open een zakelijke rekening overigens niet bij de eerste beste bank die je tegenkomt, maar vergelijk aanbieders eerst met elkaar. De kosten van bedrijfsrekeningen kunnen sterk verschillen en dat geldt ook voor de inhoud. Als je een vergelijking maakt, lukt het je vast en zeker om de beste zakelijke rekening voor je bedrijf in Hoorn te vinden.