Thuis aan het werk? Of het nu een enkele dag per week of vrijwel de hele werkweek is: het is natuurlijk prettig om alles uit je thuiswerkdag te halen. Toch kan het soms moeilijk zijn om de concentratie te vinden, of om tevreden je werkdag af te sluiten. Op zoek naar tips ter verbetering? Lees dan zeker verder.


Start van de dag

Een goede start van de dag is het halve werk! Daar gaat het vaak al fout. Misschien heb je de neiging om vijf minuten voor aanvang van de werkdag pas je bed uit te komen – je hoeft immers toch niet van A naar B te reizen. Het geeft je echter direct een gehaast gevoel. Sta liever wat eerder op en pak nog even een moment voor jezelf. Bereid een goede kop koffie met je favoriete koffiebonen. Maak een lekker ontbijt klaar. Lees nog wat in de krant, of staar wat naar buiten toe. Misschien kun je zelfs meteen voor beweging kiezen, met een korte wandeling of een snelle workout. Zo ga je lekker actief de werkdag in!

Duidelijke structuur

Wat ook helpt tijdens je thuiswerkdag? Een goede structuur. Als je je kop koffie en ontbijt op hebt, begin je daarom eerst met het maken van een to do list. Wat ga je allemaal doen deze dag? Wat heeft prioriteit en wat kan nog blijven liggen? Pak de taken op die nuttig zijn om op te pakken die dag. De rest laat je gewoon liggen. Zo ga je bij de start van de dag meteen gericht te werk. Dit maakt het ook meteen makkelijker om daadwerkelijk aan de werkdag te beginnen.

Voldoende rust

Met name als je de neiging hebt om de hele thuiswerkdag maar aan een stuk door te werken, is deze tip voor jou. Om hard te kunnen werken, heb je ook voldoende rustmomenten nodig! Pak dus zeker die pauze. Tussen de middag natuurlijk, om te lunchen. Maar ook halverwege de ochtend en halverwege de middag is een korte pauze wenselijk. Je kunt met Senseo pads snel een kop koffie zetten. Neem optioneel meteen een gezonde snack als je al wat trek hebt. Zo kun je na het pauzemoment weer vol energie verder. Maar een pauzemoment is ook een ideaal moment om even een blokje om te gaan: haal lekker een frisse neus. Of doe juist even iets in het huishouden, dat niet kan blijven liggen.

Weinig prikkels

Je kunt tijdens de thuiswerkdag veel afleiding ervaren. Probeer dat te voorkomen door zo min mogelijk prikkels om je heen te hebben. Ben je snel geneigd om de afwas te gaan doen of het huis te gaan stofzuigen? Grote kans dat je midden in de woonkamer zit te werken. Daar zie je natuurlijk alle rommel om je heen. Sluit je liever wat meer af: richt in een afzonderlijke ruimte in huis de thuiswerkplek in, of anders op de slaapkamer. Heb je snel last van geluid om je heen? Werk dan met een noise cancelling koptelefoon op, en dus in een afzonderlijke ruimte. Ga op die manier na wat jouw stoorzender is, en verander hier iets aan. En onthoud: ook al is het thuis lastig om je volledig te concentreren, op een externe kantoorlocatie is dit vaak ook zo. Dan staat er immers om de haverklap iemand aan je bureau en hoor je steeds je collega’s om je heen. Afleiding hoort er nu eenmaal toch een beetje bij, maar je kunt er wel genoeg aan doen.

Juiste apparatuur en andere items

Tijdens de thuiswerkdag is de apparatuur die je gebruikt belangrijk. Zorg voor een goede laptop met een krachtige internetverbinding. Werk achter een monitor, zodat je netjes rechtop zit. Een goed bureau en een comfortabele bureaustoel heb je ook zeker nodig. Een koptelefoon kan praktisch zijn tijdens de thuiswerkdag. Ga na of je werkgever hier iets voor kan regelen.

Het kan zeker: thuis productief werken. Wellicht moet je er beter je best voor doen dan op kantoor, maar we hopen dat deze tips je goed van pas komen.