AMSTERDAM - Ziekenhuizen in het hele land nemen maatregelen tegen een langdurige griepgolf, meldt het AD. Vorig jaar leidde de epidemie tot gesloten afdelingen en uitstel van operaties. Ook was het personeel zelf gevloerd door de griep.

De griep heerst nu al een maand in Nederland en de eerste zieken hebben zich gemeld in de ziekenhuizen. De uitbraak lijkt nog niet zo heftig als vorig jaar, toen de griepgolf maar liefst achttien weken aanhield.

Ter voorbereiding hebben veel ziekenhuizen in het land sneltesten aangeschaft waarmee binnen twintig minuten duidelijk wordt of de patiënt griep heeft en apart verpleegd moet worden.

In de Brabantse ziekenhuizen als het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is dit nieuw, in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht wordt er al een jaar mee gewerkt.

In navolging van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, Waterlandziekenhuis in Purmerend en het Rijnstate in Arnhem heeft nu ook het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Schiedam een speciale griepafdeling, waar alle grieppatiënten bij elkaar liggen om besmetting van andere zieken te voorkomen.