HOORN - Net als bij eerdere stakingen in het streekvervoer is ook vandaag sprake van intimidatie van werkwillige buschauffeurs. Zo zijn er in Hoorn foto's gemaakt van chauffeurs die willen werken en kregen mensen die aankwamen op de fiets "verwensingen naar hun hoofd die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog".

Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). Op andere plekken in het land werden bussen geblokkeerd door er voor te gaan staan of door vuilnisbakken te plaatsen. In Valkenswaard werd een particuliere auto zo geparkeerd in een bocht dat regulier verkeer er wel doorheen kon, maar de bus niet.

Het blokkeren van bussen die willen uitrijden, mag niet, aldus de woordvoerder. "Wij vragen de bonden hun leden hierop aan te spreken, maar we zien dat maar beperkt gebeuren."

Mocht daar concrete aanleiding toe zijn, dan zullen gericht stappen worden ondernomen tegen medewerkers die zich schuldig hebben gemaakt aan intimidatie, aldus de woordvoerder. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het geven van een berisping. "Binnen de bedrijven roepen we iedereen op met respect met elkaar om te gaan."