HOORN - Als je van plan bent om een overkapping te laten maken in je achtertuin, wil je dit natuurlijk wel meteen goed doen. Of je de overkapping nu laat plaatsen of dit zelf gaat doen, je moet in ieder geval de belangrijke keuze maken: wat voor dakbedekking komt er op de overkapping te liggen? In dit artikel gaan we je vertellen wat de opties zijn en wat de voor- en nadelen zijn per optie!


Welke soorten dakbedekking bestaan er?

Om die keuze te kunnen maken, is het natuurlijk wel zo handig om te weten waar je allemaal uit kunt kiezen. Dit zijn de soorten dakbedekking voor een overkapping die er bestaan:


  • Glazen dak

  • Dakshingles

  • Zonnepanelen

  • Beplanting

  • Kunststof overkapping

  • Golfplaten

  • EPDM

  • Aquaplan dakplaten

  • Lichtstraat

  • Authentiek dak


De voordelen van een glazen dak

Een glazen dakbedekking is een uitstekende optie voor een overkapping in de tuin. Glas biedt een mooie lichtinval, zonder dat er sprake is van vertekening. Een ander voordeel is dat je weinig geluid hoort als het regent, wat bij dakbedekkingen zoals golfplaten wel anders is. Het is ook een glad materiaal dat minder gevoelig is voor vuil dan bijvoorbeeld kunststof. Glas is daarnaast een duurzaam materiaal dat niet snel zal verouderen, het wordt immers al eeuwenlang gebruikt!


Kunststof overkapping of golfplaten

Er wordt vandaag de dag steeds vaker gekozen voor een kunststof overkapping, waarvan het dak ook van kunststof is gemaakt. Het is een ideaal materiaal om voor een overkapping te gebruiken: het is licht, buigzaam en goed te bewerken, in tegenstelling tot glas. Ook is kunststof een stuk goedkoper in de aanschaf dan glas. Kunststof overkappingen worden vaak gezet met een constructie van aluminium. Een alternatief voor kunststof zijn golfplaten. Deze kun je in verschillende varianten krijgen, transparante uitvoeringen of uitvoeringen die minder tot geen licht doorlaten. Voor kleine constructies zijn golfplaten ideaal als dakbedekking, maar het is wel een eis dat de constructie schuin afloopt. Een overkapping moet minimaal zeven graden aflopen als je golfplaten als dakbedekking wil gebruiken, anders blijft regenwater op het dak liggen.

https://www.youtube.com/watch?v=Cuj_OMEkfQk


Dakshingles als dakbedekking

Dakshingles worden ook steeds vaker gekozen als dakbedekking voor overkappingen. Het is een materiaal dat vaak wordt toegepast in Amerika. De trend is vanuit daar overgewaaid naar Nederland, waar hij nu steeds populairder wordt. Dakshingles zijn makkelijk aan te brengen op het dak van je overkapping en ze zijn er erg stijlvol uit. Je hebt voor dakshingles een egaal houten ondergrond nodig met een hellingshoek van minimaal 25 graden.


Tussenoplossing: dakbedekking met lichtstraat

Wil je graag een tussenoplossing als je twijfelt tussen glas en kunststof voor het dak van je overkapping? Kies dan voor een overkapping met een lichtstraat. Zo kun jij je dak dicht maken, maar toch nog wat licht doorlaten door het midden met glas te bekleden. Een lichtstraat is makkelijk te maken en het ziet er stijlvol uit, zowel voor een overkapping waar je onder wil zitten als voor een overkapping waar je spullen onder opbergt.


Een duurzame dakbedekking

Wil je graag een duurzamere woning creëren? Dan kun je kiezen voor een duurzame dakbedekking voor je overkapping. Je kunt zonnepanelen gebruiken als dakbedekking, zodat je een dak op je overkapping hebt en zonne energie kunt opvangen!