Een klant, laten we hem Mark noemen, vertelde me onlangs over zijn relatieproblemen. Hij en zijn partner, Sarah, hadden vaak ruzie en begrepen elkaar steeds minder. Mark vertelde hoe alcohol een steeds grotere rol begon te spelen in hun leven. Wat begon als gezellige borrelmomenten, eindigde vaak in pijnlijke situaties. Ze waren op zoek naar handvatten om elkaar beter te begrijpen en een antwoord te vinden op de vraag of hun relatie nog toekomst heeft.


Gedragsverandering door alcohol
Hij deelde hoe hij zichzelf soms verloor na een paar drankjes, en hoe hij dingen zei of deed waar hij later spijt van had. Maar het was niet alleen zijn gedrag dat leed onder zijn alcoholgebruik. Sarah begon hem steeds minder te vertrouwen en respecteren. Ze voelde zich niet meer veilig bij hem, vooral als hij te veel gedronken had.

Prikkelbaarheid en agressie
Mark besefte dat alcohol hun relatie vergiftigde. Het zorgde voor misverstanden, kwetsende opmerkingen en gebroken beloftes. Hun communicatie leed eronder en het vertrouwen verdween langzaam. Hij begreep dat zijn alcoholgebruik niet alleen zijn probleem was, maar ook het fundament van hun relatie ondermijnde.

Elkaar beter leren begrijpen
Voor Mark en Sarah was dit het keerpunt. Ze besloten samen te werken aan een gezondere en gelukkigere relatie, gebaseerd op respect, begrip en vertrouwen. Het was niet makkelijk, maar ze wisten dat het de moeite waard was om te vechten voor hun liefde en elkaar beter te begrijpen.

Hoe krijg je weer vertrouwen in je relatie?
Tijdens onze sessies werkten we samen aan het verbeteren van de onderlinge communicatie en het herstellen van het vertrouwen. Ik moedigde hen aan om openlijk met elkaar te praten over hun gevoelens en zorgen, zonder oordelen of verwijten. Voor Mark net echt gemakkelijk, want hij was niet gewend om over zijn gevoelens te praten.

Verschillen in je relatie
We werkten aan het identificeren van triggers voor hun spanningen en het ontwikkelen van gezonde manieren om ermee om te gaan. Voor beide betekende dit anderen manieren en alternatieven vinden om te ontspannen, want ze zijn best verschillend. Ook kijken welke dingen ze samen leuk vinden om te doen om daar energie uit te halen. Er zijn veel mooie nieuwe ideeën ontstaan.

Emotionele verbinding
Door de therapie begonnen Mark en Sarah zich meer op hun gemak te voelen bij het delen van hun gedachten en emoties. Ze leerden elkaars perspectieven beter te begrijpen en kwamen tot het besef dat ze naast partners ook individuen mogen zijn. Waardoor ze zichzelf weer teruggevonden hebben en daardoor ook veel meer energie over hielden voor elkaar.

Vertrouwen herstellen
Na een aantal weken begonnen ze weer vertrouwen te krijgen in elkaar en in de toekomst van hun relatie. Ze hadden ieder hun eigen problemen overwonnen en begrepen elkaar veel beter. Hierdoor kunnen ze met het oog op de toekomst een gelukkigere, gezondere relatie op te bouwen.

De basis van een goede relatie
Het waren uitdagende sessies, met veel emoties en af en toe nog wat frustraties, maar Mark en Sarah kwamen er sterker uit tevoorschijn. Door de therapie leerden ze niet alleen hoe ze hun relatie konden redden, maar ook hoe ze elkaar beter konden steunen en begrijpen, zelfs in moeilijke tijden.

Herken je dit of ken je iemand die hier last van heeft, neem dan gerust even contact met me op. Het herstellen van relatieproblemen en er zelf mee aan de slag te gaan is geen teken van zwakte, zoals sommigen dat vinden. Het is juist zwak om hierin te blijven “hangen”. Dus wil je dat er iets veranderd ga er dan mee aan de slag, voordat het echt te laat is.

Liefs,
Saskia

www.unchainyourbrain.nl

M.06-28886657