HOORN - Je begint ermee als klein kind en gaat er jaren mee door… Fietsen! Nederland is een echt fietsland en ondanks dat er veel verandert is met het elektrificeren van het fietslandschap: fietsen blijft een leuke en gezonde manier om van A naar B te komen.

Doordat er steeds meer fietsers op een e-bike of speed pedelec stappen zie je ook dat steeds meer mensen een fietshelm kopen. Op de racefiets op mountainbike is dit al jaren een standaard, maar gelukkig zien ook steeds meer mensen het voordeel om een helm te dragen in het dagelijks of recreatief verkeer.

In dit artikel zullen wij je meenemen waar je precies op moet letten bij het kopen van een fietshelm. Denk daarbij aan de juiste pasmaat, het type fietsen dat je doet, keurmerken voor speed pedelecs en extra veiligheidssystemen zoals MIPS.

Pasmaat

Een van de belangrijkste aspecten bij het kopen van een fietshelm is ervoor zorgen dat deze perfect past. Een helm die te groot of te klein is, kan de bescherming verminderen. Meet de omtrek van je hoofd en kies een helm die bij deze maat past. Verstelbare bandjes en draaiknoppen kunnen ook helpen om de pasvorm aan te passen voor extra comfort en veiligheid.

Type Fietsactiviteiten

Verschillende soorten fietsactiviteiten vereisen verschillende helmen. Als je een fanatieke mountainbiker bent, heb je een helm nodig die specifiek is ontworpen voor off-road avonturen. Een stadsfietser heeft echter meer baat heeft bij een helm met geïntegreerde verlichting voor extra zichtbaarheid in het verkeer. Bekijk bij het vergelijken van helmen goed welk type helm je voor je neus hebt.

Keurmerken voor Speed Pedelecs fietsers

Voor speed pedelec-rijders is het in Nederland verplicht om een fietshelm te dragen met het NTA 8776-keurmerk. Deze Europese norm is in het leven geroepen voor speed pedelec-rijders omdat ze een stuk sneller door het verkeer gaan dan een normale fiets of e-bike. Een speed pedelec helm met NTA 8776 keurmerk biedt een betere bescherming dan normale helmen. Kijk dus goed of een helm voorzien is van dit keurmerk.

Extra veiligheidssystemen

Steeds meer helmen worden voorzien van extra veiligheidssystemen om bij een eventuele impact je hoofd extra te beschermen tegen letsel. Het meest bekende systeem is MIPS. MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System, en het is een extra veiligheidssysteem dat roterende krachten bij een impact helpt verminderen. Deze innovatieve technologie is ontworpen om hersenletsel te verminderen door de impact op het hoofd beter te absorberen. Ben je veel op de weg te vinden? Overweeg dan zeker om te kiezen voor dit stukje extra veiligheid.

Wij hopen dat je met deze tips de juiste helm kunt vinden als je daar naar op zoekt bent. Twijfel je wat je precies nodig hebt? Laat je dan goed adviseren door een Fietshelm Specialist. Wij wensen je veel veilige kilometers toe!