NOORD-HOLLAND - Als je een beetje geluk hebt, kan je vrijdagochtend in de lucht een paar mooie, lichtgevende vuurballen spotten. De eerste sterrenregen van 2019 wordt vroeg in de ochtend verwacht. "Ga kijken; gewoon vanuit je achtertuin."

Dit zegt Theo Mulder van sterrenwacht Orion in Bovenkarspel. Hij raadt aan: check de lucht vrijdagochtend rond 04:00 uur vooral richting het zuidoosten.

100.000 kilometer p/u
Ze heten Boötiden en gaan met een rotgang - maar liefst 100.000 kilometer per uur - door de dampkring. "Het zijn brokstukjes of zandkorreltjes, afkomstig van een komeet. Die stukjes worden door de snelheid zo heet dat ze oplichten."

Dat je naar een dakterras moet, of in ieder geval hoog moet zitten om de sterrenregen te zien, is onzin. Mulder: "Ga in de tuin staan en kijk met je blote oog. Dat is het mooiste." Als je de vallende sterren ziet, zijn ze zo'n veertig kilometer hoog in de lucht.

Wolken
Je kan het fenomeen over hele wereld zien (op verschillende tijden dan; het moet wel donker zijn), maar je moet wel een beetje geluk hebben. Mulder denkt dat er sporadisch een paar zullen vallen vrijdagochtend. "Misschien twintig in één uur." Ook de weersomstandigheden beïnvloeden de kans om een lichtballetje te zien. "Als er veel wolken zijn, heb je pech."

Richting het einde van januari, de 21e, gebeurt er nog wat moois in de lucht. Dan is er een totale maansverduistering.