NOORD-HOLLAND - Mensen met een wespenallergie kunnen deze zomer misschien beter zo veel mogelijk binnenblijven, aangezien er door de weersomstandigheden van de afgelopen tijd meer wespen zullen zijn dan andere jaren.

Ook liefhebbers van terrasjes zullen het in augustus zwaar krijgen, aangezien dan de meeste wespen bij mensen op zoek naar zoetigheid zullen gaan. Ook in de achtertuin en in huis kan er veel overlast ontstaan. Er zullen namelijk ook meer wespennesten in dakgoten en muren zitten.

De grote hoeveelheid wespen waar we deze zomer mee te maken gaan krijgen, is te wijten aan het warme weer. Hierdoor zijn deze lente maar weinig wespen gestorven en hebben de insecten meer kans gehad om nesten te bouwen en zich voort te planten. Het warme weer was ook erg gunstig voor andere insecten, die weer goed als voedsel konden dienen voor wespen.

Waar komen wespen op af?
Wildlife-vlogger Martijn Struijf, momenteel werkzaam bij Landschap Noord-Holland, vertelt aan NH Nieuws dat wespen vooral op sterke geuren afkomen. "Parfum, deodorant, zonnebrand en zelfs transpiratie." Ook de geur van zoetigheid lokt wespen, aangezien ze zoetstoffen nodig hebben om te overleven.

Naast geuren die mensen zelf verspreiden, worden wespen ook aangetrokken door de geuren die vrijkomen wanneer een andere wesp dood is. Daarom wordt het aangeraden om een wesp na het doodmaken meteen op te ruimen, om de komst van meer wespen te voorkomen.

Voordelen
Hoewel veel mensen het er niet mee eens zullen zijn, zitten er ook positieve kanten aan de vele wespen dit jaar. Zo zijn wespen net als bijen belangrijke bestuivers, waardoor ze bijdragen aan de verspreiding van stuifmeel. Aangezien het niet zo goed gaat met de bijen is dit een welkome toevoeging voor de natuur.

Waar de meeste mensen waarschijnlijk wel blij mee zullen zijn, is dat de wespen roofdieren zijn die muggen vangen. Het overschot aan wespen zal dus zorgen voor minder muggen deze zomer. "Een nest van 5000 wespen kan 100.000 andere insecten vangen," aldus Struijff.

Adviezen
Het belangrijkste advies dat Struijff kan geven, is om rustig te blijven als er een wesp in je omgeving is. Wespen vallen namelijk alleen aan als ze zich bedreigd voelen, dus om je heen slaan is een erg slecht idee. Mensen kunnen beter blazen, aangezien wespen niet van wind houden. Daarom zal je aan de kust veiliger zijn voor de insecten dan in het binnenland.

Ook kan je het beste geen kleding met opvallende kleuren dragen, aangezien wespen dan kunnen denken dat je een bloem bent. Voor nu lijkt het er dus op dat we extra moeten oppassen voor wespen, maar als het in de komende periode een paar keer goed regent, zal het wespenoverschot waarschijnlijk al te niet gedaan worden. Het hangt dus allemaal af van het weer.

Wanneer je overlast van wespen en ongedierte ondervindt, kijk dan op www.ogb-volendam.nl voor handige tips en informatie.