AMSTERDAM - Nederlandse rijbewijzen blijken vrij eenvoudig verkrijgbaar te zijn via internet. Zo kost het roze kaartje op een Poolse website slechts 80 euro en wordt dit bovendien op maat gemaakt. EenVandaag kreeg zelfs het vervalste rijbewijs van Mark Rutte in handen.

Het pasje werd besteld door Loek Koenders van Chauffeurstoekomst, een belangenvereniging voor vrachtwagenchauffeurs. Koenders is bang dat de verkeersveiligheid dankzij dit soort praktijken in het gedrang komt. "Mensen die zonder opleiding met hun auto in de rondte rijden, daar maken wij ons hele erge zorgen over."

'Levensgevaarlijk'
"Slechte zaak", zo reageert Rutte zelf. "Daarom moeten we denk ik ook tegen de Polen zeggen: 'Uit de lucht met die website'." Tweede Kamerlid Foort van Oosten wil bovendien opheldering over de kwestie van minister Grapperhaus van Justitie. "Het verspreiden van valse rijbewijzen is strafbaar en bovendien levensgevaarlijk. Wie weet welke gekken er op de weg zitten met zo'n neppapiertje."

Bas van den Berg van de RDW, die de Nederlandse rijbewijzen uitgeeft, zegt het te betreuren dat er vervalste documenten zijn. "Je doet niet voor niets rij-examen." Wel is het volgens hem meteen duidelijk als een rijbewijs vals is. "Zo bevat dit rijbewijs van Mark Rutte een kleurenpasfoto, terwijl het Nederlandse document een zwart-wit-foto heeft."