NEDERLAND - Het is vandaag weer Valentijnsdag. Voor de één een normale dag, voor een ander een feestdag, en sommige zullen het hoogstwaarschijnlijk de meest zoetsappige dag van het jaar vinden.

Op Valentijnsdag worden er in Nederland gemiddeld 30 miljoen kaarten, e-mails en berichtjes verstuurd. Ook gaan Nederlanders massaal uiteten op deze dag. Van de 68% die de dag vieren, gaat 90% van hun uiteten!

Niet in elk land wordt er Valentijnsdag gevierd. In de landen Maleisië, Iran, Rusland, Saudi-Arabië, Indonesië en Pakistan is het verboden om deze dag te vieren. Je kunt een hoge straf oplopen als je deze dag viert met bloemen, chocolade of een glas wijn. In Duitsland wordt het ook niet gevierd. Niet omdat het verboden is, maar het wordt gezien als een onheilsdag omdat op deze dag Judas is geboren. De verrader van Jezus.

Ben je gek op je huisdier? In Engeland kun je met je huisdier trouwen. 14 februari is ook de populairste dag dat mensen dit doen. Je kunt ook scheiden voor je hond. Als je er achter komt dat het toch niet de perfecte partner voor je is.

Het wordt als standaard gezien dat mannen iets kopen hun partner op Valentijnsdag. 85% van de mensen die cadeaus kopen op deze dag, wordt gedaan door vrouwen. Mannen zijn dan wel in de meerderheid als het gaat om bloemen kopen. Dat is 73%.

Soms worden dagen zoals Valentijnsdag gezien als iets commercieels waardoor de kaartenindustrie nog lekker op rolletjes kan lopen. Maar dat is dus niet zo. Valentijnsdag stamt af van een gebeurtenis die 250 jaar na Christus gebeurde. Priester Valentines liet stiekem soldaten met hun vrouwen in het echt treden. Wel liep het voor deze arme stakker verkeerd af. Hij werd betrapt en geëxecuteerd.

Nog meer weetjes over Valentijnsdag:

  1. In het victoriaans tijdperk dachten de mensen dat het ongeluk bracht als je een valentijnskaart schreef voor iemand.

  2. Gebaseerd op een onafhankelijke onderzoek, is gebleken dat 3% van de huisdiereigenaren zijn huisdier op deze dag cadeautjes geeft.

  3. Valentijnsdag was oorspronkelijk een dag om je single leven te vieren/te haten. Tegenwoordig is het om deze dag de liefde te vieren met je partner. Maar hé, als je single bent kun je het de volgende dag vieren met de uitverkoop van al het valentijns snoepgoed!

  4. Mocht je niks hebben met Valentijnsdag, en als feit 3 ook niks voor je doet, kun je naar Finland gaan. Daar heet Valentijnsdag Ystävänpäivä. Wat betekent Vrienden Dag. Hier vieren ze de vriendschap in plaats van je relatie.

  5. In 1537 heeft koning Henry VII officieel Valentijnsdag als feestdag verklaard.

  6. Dokters in de jaren 1800 hadden een bijzonder advies voor vrouwen die van slag waren omdat ze geen geliefde meer hadden. Namelijk het eten van chocolade.

  7. Docenten ontvangen de meeste kaartjes op deze dag. Daarna komen vrouwen, kinderen, geliefdes, moeders en huisdieren.

  8. Er worden elk jaar gemiddeld 220.000 huwelijksaanzoeken gedaan.