HOORN - U trouwt niet meer standaard in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Deze informatie over de veranderingen geldt ook voor het geregistreerd partnerschap.

Voorheen trouwde u standaard in gemeenschap van goederen als u geen andere voorkeur doorgaf. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn. Bij een scheiding wordt alles 50-50 verdeeld. Sinds 1 januari 2018 trouwt u automatisch in ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Als u in volledige gemeenschap van goederen wilt trouwen, dan is dat nog steeds mogelijk, maar moet u dit wel bij de notaris regelen.

Wat valt onder beperkte gemeenschap van goederen?

  • Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van u en uw partner samen waren.
  • Bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk krijgen.
  • Een onderneming als u of uw partner deze tijdens het huwelijk start.

Bij scheiding krijgen u en uw partner allebei 50% van alle bezittingen en schulden die hieronder vallen.

Niet alles is meer van u samen

Sinds 1 januari 2018 vallen niet meer alle bezittingen en schulden in de gemeenschap van goederen:

  • Bezittingen en schulden die alleen van u waren voor het huwelijk blijven alleen van u.
  • Erfenissen of schenkingen die u voor of tijdens het huwelijk krijgt blijven van u. Iemand kan wel in zijn testament bepalen dat uw partner ook een deel krijgt.
  • Bestond een eigen onderneming al voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan blijft deze privé. Zorg ervoor dat u goed weet waar u rekening mee moet houden.

Bewijs van eigendom persoonlijke bezittingen

Bij een scheiding moet u kunnen bewijzen wat van u alleen is. Het is daarom verstandig om van belangrijke bezittingen bijvoorbeeld de bon of factuur te bewaren.

Bij erfenissen of grote schenkingen is het verstandig het testament of de schenkingsakte te bewaren. Of andere documenten over de verdeling van de erfenis. Kunt u niet bewijzen dat de bezittingen van u zijn? Dan krijgt uw ex-partner bij scheiding de helft van uw bezittingen.

Huwelijkse voorwaarden of partnervoorwaarden

Wilt u niet in (beperkte) gemeenschap van goederen trouwen? Dan kunt u bij de notaris huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afsluiten als u voor geregistreerd partnerschap kiest.