NEDERLAND - Sinds zaterdagochtend 10.00 uur is de dertigste hittegolf sinds 1901 officieel een feit. In De Bilt werd namelijk voor de 5e dag op rij de 25 graden gemeten, terwijl het ook al drie keer tropisch (30+) is geweest. Na een eveneens tropische zondag zwakt de warmte de komende dagen flink af.


De week begint nog wel warm en zonnig. Op maandag zijn er veelal droge perioden, maar is er ook in het hele land kans op enkele (onweers)buien. Hier kunnen enkele pittige tussen zitten met hagel en windstoten. Tussen de buien door is het nog behoorlijk warm met 25 graden in het westen van Zeeland tot 30 graden in het oosten en noordoosten van het land. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het benauwd aan.

Ook dinsdag lijkt het een grotendeels droge dag te worden, al is een lokale bui wel mogelijk. Het is nog behoorlijk zomers met maxima van 25 graden in Den Helder tot 29 graden in het verder in het land, waarbij het nog steeds klam aanvoelt.

De dagen daarna is de buienkans weer hoger en moet de temperatuur wat inleveren. In de loop van woensdag bestaat er regionaal kans op veel regen. Echter, is dit afhankelijk van de koers van een actieve storing die vanuit Frankrijk naar het noordoosten trekt.

Vanaf woensdag gaat de temperatuur ook verder omlaag en op donderdag wordt het nog slechts rond de 21°C met opnieuw een gerede buienkans.

Vrijdag en in het weekend volgt het herstel met zoals het er nu naar uitziet grotendeels droge dagen, geregeld zon, weinig wind en een temperatuur die richting de 23, 24 graden gaat.