HOORN - Een parketvloer is een prachtige en klassieke vloer die een warme en sfeervolle uitstraling geeft aan je woning. Maar net als alle andere vloeren, heeft een parketvloer wel wat onderhoud nodig. Regelmatig reinigen is belangrijk om de vloer mooi te houden en de levensduur te verlengen.

In deze blogpost geven we je tips en tricks om je parketvloer op een juiste manier te reinigen.

Voorbereiding

Voordat je begint met het reinigen van je parketvloer, is het belangrijk om de vloer goed voor te bereiden. Verwijder allereerst al het vuil en stof van de vloer met een stofzuiger of stoffer. Gebruik hiervoor een zachte borstel om de vloer niet te beschadigen.

Dweilen

Dweilen is de beste manier om je parketvloer schoon te maken. Gebruik hiervoor een speciale parketdweil en een mild schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat de dweil niet te nat is, want te veel water kan de vloer beschadigen. Wring de dweil goed uit voordat je met dweilen begint. Dweil de vloer in de lengterichting van de houtnerf.

Vlekken verwijderen

Vlekken op een parketvloer moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Dep de vlek op met een schone, absorberende doek. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen de vloer beschadigen. Voor hardnekkige vlekken kun je een speciale parketvlekkenreiniger gebruiken.

Onderhoud

Naast het reinigen is het ook belangrijk om je parketvloer regelmatig te onderhouden. Dit doe je door de vloer te behandelen met een speciale parketlak of parketwas. Hierdoor wordt de vloer beschermd tegen vocht en krassen.

Extra tips

  • Gebruik nooit een schuurmiddel op een parketvloer, want dit kan de vloer beschadigen.

  • Plaats meubelviltjes onder de poten van meubels om krassen op de vloer te voorkomen.

  • Leg een mat bij de deur om vuil en vocht van buitenaf te weren.

  • Laat je parketvloer eens in de paar jaar professioneel reinigen door een specialist.

Laminaat vloer

Heb je geen parketvloer, maar een laminaatvloer? Dan gelden de meeste tips in deze blogpost ook voor jou. Laminaat is echter een stuk vochtgevoeliger dan parket. Zorg er dus voor dat de dweil niet te nat is en wring deze goed uit voordat je met dweilen begint.

Met een beetje aandacht en onderhoud kun je jarenlang genieten van een prachtige parketvloer. Volg de tips in deze blogpost om je parketvloer op een juiste manier te reinigen en te onderhouden.