HOORN - Studeren blijft een dure zaak, en van de overheid hoeven we ook niet alles te verwachten qua financiering. Het beleid is op zijn zachts gezegd nogal wiebelig. Van een in- en uitwonende beurs inclusief reisproduct, naar alles zelf betalen, en naar toch weer een gedeelte studiefinanciering krijgen onder bepaalde voorwaarden. Ook aan de kant van het verplichte aantal studiepunten wordt nogal eens geschaafd. Kortom, een situatie die ervoor zorgt dat je maar beter jezelf kunt voorbereiden op de hoge kosten voor je kind zodat je niet bedrogen uitkomt. Hoe je ervoor zorgt dat je een lekker budget hebt wanneer je kind 18 is? Hier twee tips op een rij.

1. Begin vroeg

Niet ieder kind hoeft natuurlijk naar de universiteit, maar vergis je ook niet in de kosten van meer praktische opleidingen. Ook deze kunnen behoorlijk oplopen. Vaak ligt de focus bij ‘studeren’ maar ook het MBO kost het nodige. Het is daarom aan te raden na de geboorte direct te starten met geld opzijzetten voor de toekomst van je kleine. Geld wat je niet gaat gebruiken voor een nieuwe kinderfiets of kinderkamer, maar echt voor de lange termijn. Wanneer je iedere maand €50,- weet vrij te maken spaar je toch al snel €600 per jaar, wat meer dan €10.000 is wanneer je kind 18 is. En dan hebben we rendement over dit bedrag nog geen eens meegenomen.

2. Investeer meer

Zoals ongetwijfeld bekend levert sparen vandaag de dag niet heel veel meer op, al wordt dit gelukkig de laatste tijd wel iets beter. Maar de spaarrentes staan al tijden laag en de inflatie is nog steeds hoog. Zeker wanneer je de tijd hebt, zoals met sparen voor de lange termijn het geval is, is het aan te raden ook eens naar alternatieven te kijken. Denk bijvoorbeeld in geld wegzetten in aandelen, obligaties of crypto. Kansen spreiden is daarbij helemaal slim; mocht het één niet renderen, dan heb je altijd nog een plan B. Kijk ter oriëntatie bijvoorbeeld eens op Bitsoft 360. Daar zul je zien dat investeren in crypto met deze trader vandaag de dag voor iedereen al mogelijk is, ook met een kleine inleg in het begin.

Kortom, je kind een toekomst geven vol kansen en mogelijkheden wil iedere ouder. Helaas is dit vandaag de dag niet gratis. Daarom is het goed om vroeg te starten met investeren, dit zorgt ervoor dat zowel jij als je kind goed voorbereid de toekomst tegemoet gaan. Pas wel op met het gegeven dat investeren altijd risico’s met zich meebrengt, het is dan ook aan te raden om het altijd scherp in de gaten te houden en bij een eventuele piek je winst te pakken. Laat het niet aan het toeval over wanneer je kind 18 is, mocht het dan net in een dal zitten dan kun je alsnog weinig bijdragen aan de studie.