HOORN - Schapen worden regelmatig, ook in Hoorn, ingezet om delen van bermen te begrazen. Nu gebruikt een herder vaak van dat oranje veiligheids gaas of een schrikdraadnet om zijn kudde te beschermen. Dit omdat het makkelijk verplaatsbaar is, maar voor je tuin, je erf of om je stukje grond kan je beter licht schapengaas of zwaar schapengaas met Ursusknopen gebruiken.

Schapengaas is ijzersterk en gemaakt van verzinkte ijzerdraden. Het wordt meestal gebruikt als afrastering naast een weiland waarop dieren worden gehouden. Bovenin zijn de openingen groter dan onderaan. Hierdoor kunnen schapen hun kop er niet zo makkelijk doorheen steken en houd je de lammetjes binnen de afrastering.

Schapengaas in je tuin

Je wil je tuin afrasteren. Je mooie huis ligt op een hoek en er komen veel mensen langs die helaas nogal eens de bocht af willen snijden of er rommel achterlaten. Een dichte hoge schutting is voor jou echter geen optie, dan krijg je teveel schaduwplekken in je tuin en bovendien zie je zelf niets meer. Je bent dus op zoek naar een lichtdoorlatende afrastering. Schapengaas is dan een uitstekende keuze. Maar hoeveel heb je nodig?

Bereken de hoeveelheid schapengaas

Allereerst bepaal je op welke plekken je het gaas wil zetten. De lengte van die plekken tel je bij elkaar op en dan heb je de totale lengte van het benodigde schapengaas. Daarnaast bepaal je de hoogte, schapengaas is verkrijgbaar in de hoogte vanaf 60 cm tot en met zelfs 203 cm! Bedenk dat schapengaas bij winkels vaak op kleine rollen van 10 of 25 meter in de schappen staat. Voor rollen van 50 meter kom je toch vaak bij een groothandel terecht. Je kunt er vanuit gaan dat je op elke 2 meter een paal nodig hebt die je in de grond zet. Gebruik op de hoeken eventueel een dikkere paal of schoor de hoekpaal voor een solide hekwerk. Het schapengaas bevestig je aan die palen met bijvoorbeeld draadkrammen of harpoenkrammen.

Welke uitvoering?

Om wijs te worden uit de vele mogelijkheden in uitvoeringen van schapengaas is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de aanduiding type 100/8 – 15 betekent. Het eerste getal 100 = de hoogte in cm, in dit geval 100 cm. Het tweede getal, 8, geeft het aantal horizontale draden aan, 8 dus. Het derde en laatste getal 15 geeft de afstand tussen de verticale draden in cm aan. Het materiaal is verzinkt staal, de dikte van de draad verschilt per aanduiding licht of zwaar.

· Licht schapengaas heeft vaak een bovendraad en onderdraad van 2,35 mm en een tussendraad van 1,85 mm.
· Zwaar schapengaas heeft vaak een bovendraad en onderdraad van 3,7 mm en een tussendraad van 3 mm.
· Pantanet schapengaas is groen geplastificeerd verzinkt staal gaas en heeft een draaddiameter van 2/2,5 mm.
· Het Ursus schapengaas heeft speciale Ursus knopen

Het groene Pantanet schapengaas staat in je tuin misschien wel het mooist, denk je zelf. Je ziet het al een beetje voor je. Wat klimplanten er tegenaan en in een mum van tijd heb je een mooie groene afscheiding die toch niet helemaal dicht is.