HOORN - Kleinkunstig kunsteducatie komt naar Hoorn! Of eigenlijk zijn we al gearriveerd. De afgelopen tijd organiseerden we namelijk al vaker een workshop op maat voor het Tabor College, het Atlas College en OSG West Friesland. Meestal in het kader van CKV, regelmatig in het kader van het cultureel zelfportret. Want CKV is zo'n prachtig veelzijdig vak, dat het als docent haast onmogelijk is om alle lessen zelf te verzorgen. Het is prettig om dan een professional van buiten school in te huren om een dans workshop, een lessenserie kunst en techniek of zelfs een volledige cultuurproeverij te organiseren. Alleen zo kun je als school voldoen aan de kern van het vak CKV: jongeren kennis laten maken met kunst en cultuur in al haar verschijningsvormen.


Niet zomaar een workshop

Als er iets is waar we bij Kleinkunstig volledig in geloven, dan is het de kracht van kunsteducatie. Wij weten zeker dat er tijdens kunstlessen iets magisch gebeurt, waarin verlegen leerlingen uit hun schulp komen en klassen waarin versplintering een probleem vormt ineens leren samenwerken. Als we tijdens een dans workshop naar een eindvoorstelling toewerken, zien we hoe de leerlingen elkaar supporten en stimuleren. Als we circusacts oefenen, zien we in de groep een sfeer van veiligheid ontstaan. En als we in de workshop aan de slag gaan met identiteit - bijvoorbeeld door leerlingen hun verhaal te laten vertellen in een podcast of een vlog - zien we de leerlingen groeien in hun begrip voor elkaar. Oftewel: kunsteducatie is een fantastische tool om op een leuke manier aandacht te besteden aan groepsbinding.

Het cultureel zelfportret

Iedereen die zich bezighoudt met CKV op de middelbare school is er bekend mee: het cultureel zelfportret. Als je het ons vraagt een super waardevolle opdracht! Tijdens het maken van deze opdracht moeten jongeren immers zelf reflecteren op waar ze staan in hun culturele ontwikkeling: wat hebben ze al bereikt en waar willen ze nog naar toe? Dit zijn krachtige vragen. Want door hier bewust mee bezig te zijn, hebben de leerlingen zelf de tools in handen om de regie te pakken op hun eigen ontwikkeling. Een vaardigheid die ze gedurende de rest van hun leven nog goed kunnen gebruiken!

Kies een creatieve vorm

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om het cultureel zelfportret 'gewoon' op papier te maken. In principe volstaat een dossiermap waar leerlingen elke keer een nieuw verslag in schuiven natuurlijk ook. Maar hoe leuker de vorm, hoe meer leerlingen hun ziel en zaligheid in het portret zullen leggen. Hiermee winnen de inzichten die zij opdoen gegarandeerd aan diepgang. De leerlingen zijn er dan immers in 'de echte wereld' mee bezig. Zo begeleiden wij leerlingen weleens bij het maken van een cultureel zelfportret tijdens een dans workshop. Dat klinkt in eerste instantie misschien gek, maar dat is het niet: het is out of de box! Door lijfelijk met hun ontwikkeling bezig te zijn, slaan de leerlingen hun inzichten ook op in hun lichaam. En er is nog veel meer mogelijk. Wat dacht je van een zelfportret in rap, muziek of ets? Wij denken graag met je mee over de perfecte vorm: een vorm die past binnen jouw lesprogramma en aansluit bij de behoeften van jouw leerlingen.