DE BILT - Hoewel de zomer officieel pas op 20 juni begint is de start van de meteorologische zomer jaarlijks op 1 juni. En dit jaar doet die z'n naam eer aan want het blijft ook de komende dagen nog zonovergoten en warm. Vanaf het midden van de week gaat de temperatuur echter wel een stuk naar beneden.


Op maandag (2e Pinksterdag) gaan voor het eerst in maanden de terrassen weer open en daar is het perfect weer voor. Toch lijkt het verstandig om ook af en toe een parasol of de schaduw op te zoeken want de hoge UV-index kan er voor zorgen dat men al binnen een half uur verbrand. De zon blijft de hele dag uitbundig schijnen en met temperaturen van 23-25 graden aan de kust en nog iets hoger in het binnenland is het zeer zomers.

Dinsdag wordt het zelfs de warmste dag van de week en gaan de temperaturen nog enkele graden omhoog. In het oosten en zuiden van het land kan het dan zelfs de 30 graden aantikken. Doordat er weinig wind staat voelt het warm aan, maar door de lage luchtvochtigheid is het zeker te verdragen.

Ook woensdag wordt het nog een warme dag en dat blijft het ook in het binnenland. Aan zee volgt er een kentering doordat er in de middag een verkoelende noordwestelijke zeebries opsteekt. In de kustgebieden zijn er in de avond dan ook de eerste kansen op een mogelijke (onweers)bui.

De noordwestelijke wind zorgt ervoor dat het donderdag al een stuk koeler aanvoelt. Wellicht dat het op sommige plaatsen nog net boven de 20 graden blijft, hetgeen ook voor de vrijdag op gaat. Het volgend weekend lijkt het echter overal een stuk koeler te worden met temperaturen tussen de 15 en 19 graden waarbij kansen op een regenbui niet uit te sluiten zijn.