HOORN - Een gewichtige diefstal van een bouwterrein aan de Parallelweg in Hoorn: daar zijn afgelopen weekend maar liefst 55 stalen rijplaten met een totaalgewicht van tienduizenden kilo's weggenomen.

Dit meldt Wim van der Peet, transportcoördinator bij JdB Hoofddorp, op zijn Facebook-pagina. Rijplaten zijn de stalen platen die op zachte ondergronden worden neergelegd om te voorkomen dat zware voertuigen niet wegzakt. De platen wegen ongeveer duizend kilo per stuk, en worden daarom doorgaans met kraanwagens op bouwplaatsen afgeleverd. De dief of dieven moet daarom de beschikking hebben gehad over een een zwaar transport.

"De platen zijn waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag gestolen", vertelt Wim van der Peet tegen NH Nieuws. Toen collega's maandagochtend op de bouwplaats aankwamen, ontdekten ze dat er 55 rijplaten waren verdwenen.

Waarde

Hoewel een stapel grote, zware stalen platen niet de meest praktische en voor de hand liggende buit lijkt, is ook hier geld een waarschijnlijk een motief: bij elkaar leveren de stalen platen meer dan tienduizend euro op. Volgens Van der Peet zijn dieven op bouwplaatsen doorgaans niet erg kieskeurig. "Wat je ook neerzet, het is altijd wel voor iemand interessant."

Voorbedachte rade

Er zijn in de branche geen signalen dat de diefstal is gepleegd door een georganiseerde bende. Door het gewicht denkt Van der Peet dat er wel sprake moet zijn geweest van voorbedachte rade. De platen spontaan meenemen is volgens hem onmogelijk. Van der Peet heeft aangifte gedaan, en hoopt vurig dat de rijplaten worden teruggevonden. Getuigen hebben bij hem gemeld dat ze een vrachtwagen hebben zien rijden. Of dat een bruikbare tip is, moet nog blijken.