HOORN - Met de lancering van het Hoornse Kieskompas is in Hoorn de ‘Maand van de Verkiezingen’ ingeluid. Hoornse kiezers kunnen op allerlei manieren hun stem voor de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart bepalen.

Kieskompas
Nieuw is het Hoornse Kieskompas, dat kiezers via www.hoornkiest.nl kunnen invullen. Het Kieskompas bestaat uit 32 stellingen over de toekomst van de stad. Bijvoorbeeld over verkeer, veiligheid, openbaar groen en woningbouw. Na het invullen van de antwoorden krijg je als kiezer een beeld van welke partijen het dichtst bij jouw mening komen. Dan kun je goed voorbereid naar de stembus!

Stempassen op 2 maart
Op 21 maart 2018 zijn er niet alleen verkiezingen voor de gemeenteraad. Je kunt deze keer ook stemmen voor het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daarom ontvangen kiezers in Hoorn op 2 maart twee stempassen. De stempas voor de gemeenteraad is blauw. De stempas voor het referendum is geel met rood.

Verkiezingskrant op 7 maart
Op 7 maart valt in heel Hoorn de ‘Hoorn Kiest’ verkiezingskrant op de mat. Deze zit in het hart van het Westfries Weekblad. In de krant staat alle belangrijke informatie over waar je kunt stemmen en hoe dat in zijn werk gaat. Daarnaast kun je meer lezen over de partijen die meedoen en wat zij belangrijk vinden.

Kandidatenlijst op 9 maart
Op 9 maart wordt huis aan huis de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing bezorgd. Daarop staan alle kandidaten van de 14 politieke partijen die meedoen aan de verkiezing voor de gemeenteraad in Hoorn.

Verkiezingsdebatten
In maart worden er in de stad diverse debatten georganiseerd waar iedereen van harte welkom is. Sommige debatten zijn ook live te volgen via radio, TV en/of livestream:

6 maart: WF Ondernemersdebat, raadszaal stadhuis, 19:00 – 22:00 uur
8 maart: Gelijke Kansen Debat, Grandcafé Turf, 20:00 – 22:00 uur
10 maart: Verkiezingsuitzending Radio Bontekoe, Claes Joest Huys, 10:00 – 14:00 uur
12 maart: Het Grote Verkiezingsdebat, schouwburg Het Park, 19:30 – 22:00 uur (live uitzending)
17 maart: Verkiezingsuitzending Radio Bontekoe, Claes Joest Huys, 10:00 – 14:00 uur

Het Grote Verkiezingsdebat op 12 maart
Op maandagavond 12 maart organiseert de gemeente Hoorn Het Grote Verkiezingsdebat in schouwburg Het Park. De zaal gaat open om 19:30 uur, het debat start stipt om 20:00 uur. Onder leiding van ervaren debatleider Donatello Piras gaan de Hoornse lijsttrekkers 1,5 uur met elkaar in debat over de belangrijkste Hoornse kwesties. Ook de zaal kan actief meedoen. Iedereen is welkom en de toegang is uiteraard gratis. Het debat wordt ook live uitgezonden via WEEFF.

Verkiezingsmarkt op 17 maart
Op zaterdag 17 maart start om 10:00 uur de Verkiezingsmarkt op het Grote Noord. Alle partijen hebben een marktkraam. Dé kans om met de kandidaten zélf in gesprek te gaan!

Nacht van de Verkiezingen op 21 maart
Nadat alle kiezers in Hoorn hun stem hebben uitgebracht, start om 21:00 uur de Nacht van de Verkiezingen in schouwburg Het Park. Hier komen alle partijen, de kandidaten, de achterban en Hoornse inwoners samen om de verkiezingsuitslag uit eerste hand te horen. Dit alles onder het genot van een hapje, drankje en muziekje. De stembureaus zetten alles op alles om vóór middernacht de voorlopige uitslag te kunnen presenteren. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

HoornKiest.nl
Kijk voor het Kieskompas en alle informatie over de gemeenteraadsverkiezing en het referendum op www.hoornkiest.nl.